Hlavní obsah

Na východě Evropy bují velký problém. Za den přibylo v nemocnicích 5000 lidí

Reportáž z oddělení pro covidové pacienty v Žytomyrské oblasti.Video: RFE/RL

 

Reklama

V zemi s necelými 42 miliony obyvatel v nemocnicích přibylo přes 5000 nakažených koronavirem za 24 hodin. Ukrajina se potýká s masivním náporem nově nakažených a hospitalizovaných s covidem-19.

Článek

Přírůstek ve výši 5502 nových pacientů s koronavirem za 24 hodin je nejvyšší od začátku pandemie a ministr zdravotnictví Maksym Stepanov ho oznámil v neděli. Nástup třetí vlny na Ukrajině přišel začátkem března, kdy se počty nově nakažených postupně začaly zvedat z nízkých tisíců na rekordních přes 18 tisíc minulý týden.

Obětí covidu zároveň ve východoevropské zemi minulý týden denně přibývalo přes 300, což je také nejvíc od začátku pandemie.

Ministerstvo zdravotnictví situaci přisuzuje šíření tzv. britské mutace, která byla v zemi poprvé detekována ke konci února. V reakci na to už dřív ukrajinská vláda zpřísnila režim pro vstup do země, podle kterého se musí lidé cestující na Ukrajinu prokázat negativním testem na covid-19.

V zemi také znovu platí systém takzvané adaptivní karantény, která spočívá v různé míře omezení podle epidemické situace v různých regionech. Červená zóna je aktuálně v hlavním městě a osm dalších oblastí.

„V únoru jsme měli 10 pacientů, ale od začátku druhého týdne v březnu jejich počet neustále roste. Za poslední týden jsme jich přijali 35 a bude jich přibývat,“ říká v reportáži Rádia Svobodná Evropa lékařka ze střediska pro nakažené covidem-19 v Žytomyrské oblasti, která aktuálně platí za červenou zónu. „Jejich stav se může rychle zhoršit. Jeden den je stav pacienta stabilní a druhý den kritický“.

Situaci nepomáhá ani velmi pomalé tempo očkování. Podle posledních dat Our World in Data na 100 Ukrajinců připadá pouhých 0,45 dávky vakcín. Vakcinační program tam totiž začal teprve před měsícem.

Reklama

Doporučované