Hlavní obsah

Ukrajinské velvyslanectví v Praze se ohradilo proti výroku Grospiče

Ukrajinské velvyslanectví v Praze se ohradilo proti Grospičově výroku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ukrajinské velvyslanectví v Praze označilo za nepřijatelné vyjádření místopředsedy KSČM a poslance Stanislava Grospiče o „fašistickém režimu“ na Ukrajině.

Článek

Ukrajinské velvyslanectví by podle komentáře na svém webu očekávalo, že vedení Sněmovny Grospičův výrok odsoudí. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ČTK řekl, že oficiálně žádný podnět z ukrajinského velvyslanectví nemá, a nebude tedy věc komentovat.

Grospič, který vede sněmovní mandátový a imunitní výbor, ve čtvrtek v České televizi kritizoval v souvislosti s případným ukončením tolerance menšinové vlády ANO a ČSSD ze strany KSČM politiku českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). „Nám primárně nejde o žádné osoby ve vládě. Nám jde o směřování zahraniční politiky, která se přiklonila k tomu, že bere na vědomí fašistický režim na Ukrajině. To nám zásadně vadí,“ řekl televizi.

Ukrajinské velvyslanectví pokládá jeho slova za „nepřijatelnou urážku a otevřenou pomluvu celého státu“, stojí ve vyjádření. „Obvykle nereagujeme na vyjádření komunistů, jejichž ideologie, stejně jako ideologie nacistická, jsou v naší zemi zakázány. Avšak s ohledem na to, že zmíněná osoba zastává funkci předsedy parlamentního výboru, očekávali bychom, že výrok poslance Grospiče odsoudí vedení Poslanecké sněmovny,“ píše se v něm.

Reklama

Doporučované