Hlavní obsah

Umělec nakreslil červenou holubici na hrobku španělského diktátora. Nesouhlasí s exhumací

Umělec Enrique Tenreiro nakreslil červenou holubici na hrobku španělského diktátora. Chtěl vyjádřit nesouhlas s plánovanou exhumací.Video: AP

 

Reklama

Umělec Enrique Tenreiro byl zatčen poté, co nakreslil červenou holubici na hrobku španělského diktátora Francisca Franca. Důvodem byl nesouhlas s jeho exhumací plánovanou španělskou vládou.

Článek

Zatčení umělce Enriqua Tenreira proběhlo v bazilice v Údolí padlých. Stalo se tak poté, co namaloval červenou holubici na hrobku Francisca Franca. Umělec tak vyjadřuje nesouhlas s exhumací španělského diktátora 20. století.

Enrique video sdílel online, v němž je zobrazeno, jak klečí u hrobky a maluje červenou holubici se slovy „za svobodu”. Následně byl odchycen místní ochrankou. V prohlášení, které e-mailem poslali jeho komplicové, umělec napsal, že se chtěl vyjádřit za oběti Francova režimu.

Policie Tenreira zatkla podle oddělení španělského národního dědictví. To spravuje mauzoleum, kde byl v roce 1975 Franco pohřben. Španělská vláda vydala slib, že do konce tohoto roku jeho pozůstatky přemístí.

Francův režim se vyznačoval fašistickými rysy. Tvrdě vystupoval proti svým politickým odpůrcům. Zároveň kladl důraz na katolicismus. Zamezil tak možnosti rozvodu či omezil interrupce a užití antikoncepce.

Reklama

Související témata:

Doporučované