Hlavní obsah

Umělecké školy vystavují v Brně, díla lze prohlížet jen virtuálně

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Umělecká díla studentů mimopražských vysokých škol zaplnila Dům pánů z Kunštátu v Brně. Expozice Umění volá! se snaží zprostředkovat autentickou tvůrčí atmosféru jednotlivých škol.

Článek

Kvůli pandemii nemoci covid-19 a souvisejícím opatřením je ale výstava pro veřejnost přístupná jen v podobě virtuálního modelu.

„Návštěvníci webových stránek se mohou "projít“ výstavními síněmi a prohlížet vystavená díla. Součástí virtuálního modelu je také několik překvapení, která zavedou návštěvníka do míst, kam se obvykle nedostane," uvedla Tereza Kadrnožková z Vysokého učení technického.

Právě brněnská technika se svou fakultou výtvarných umění patří ke školám, které jsou v expozici zastoupeny. V Brně sídlí také obě fakulty Janáčkovy akademie múzických umění. Dále si zájemci prohlédnou práce studentů a pedagogů fakult ze Zlína, Opavy, Ostravy, Liberce a Ústí nad Labem.

Podle organizátorů jde o školy, které jsou mimo Prahu, tedy centrum kulturního, společenského a ekonomického dění v Česku. Přesto, anebo právě proto školy významně ovlivňují atmosféru a chod měst, ve kterých působí, a zároveň se charakter měst promítá do atmosféry škol a tvůrčích výstupů.

Výstava je členěná podle měst. Její základ tvoří kurátorský výběr diplomových prací studentů, kteří ukončili studium v roce 2020. Každý „školní oddíl“ je doplněný prací vybraného pedagoga, který je se školou dlouhodobě spojen a je spolutvůrcem charakteru fakulty.

Reklama

Související témata:

Doporučované