Hlavní obsah

Uměním proti úzkosti. Belgičtí doktoři budou rozdávat lístky do muzea

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Lékaři v Bruselu budou moci pacientům předepisovat návštěvy muzeí kvůli zlepšení duševního zdraví, které mohla pošramotit pandemie covidu-19. Pokud by iniciativa byla úspěšná, mohla by se začít praktikovat v širším měřítku.

Článek

Návštěva pěti veřejných muzeí tematicky rozkročených od módy až po odpadní vody bez nutnosti platit vstup; toho se mohou dočkat pacienti bruselské nemocnice Brugmann, kteří bojují se stresem. Akce proběhne v rámci pokusné léčby a její výsledky budou zveřejněny příští rok.

Pokud by iniciativa byla úspěšná při zmírňování příznaků vyhoření a dalších forem psychické tísně, plánuje se její rozšíření. Inspiraci úřady v Bruselu získaly od schématu v kanadském městě Québec, kde mohou lékaři pacientům předepsat až 50 návštěv muzeí ročně.

„Covidová krize, která akcentuje stres, syndrom vyhoření a další, potvrdila relevanci takového projektu,“ cituje britský list The Guardian Delphine Houbovou, bruselskou radní zodpovědnou za kulturu. Návštěvy muzeí budou jednotlivci nebo skupiny pacientů absolvovat s doprovodem.

Houbová doufá, že v budoucnu budou své služby nabízet i soukromá muzea a umělecké sbírky. „Jsem přesvědčena o schopnosti solidarity všech belgických muzeí vůči zranitelnému publiku tím, že jim poskytnou volný přístup a podporu. Ale rozhodnutí je na nich,“ říká radní s tím, že záviset bude na výsledcích, které iniciativa přinese.

Jak podotýká The Guardian, podobné nápady - používané zejména ke zmírnění trápení lidí s demencí - byly vyzkoušeny i ve Velké Británii. V roce 2017 bylo dokonce doporučeno, aby britská Národní zdravotní služba do svých plánů začlenila umění na předpis a aby lékaři byli vzděláváni o důkazech jeho přínosů.

Reklama

Doporučované