Hlavní obsah

Úmyslně otrávil přes dvacet pacientů, aby je mohl zachránit. Lékaři hrozí doživotí

Francouzský lékař údajně otrávil dvacet čtyři svých pacientů. (Ilustrační záběry)Video: Filip Kalčák

 

Reklama

Lékař Frédéric Péchier je obviněný z úmyslné otravy nejméně 24 svých pacientů. Devět z nich kvůli otravě zemřelo. Péchier chtěl údajně zapůsobit lékařskými dovednostmi při jejich záchraně. Hrozí mu doživotí.

Článek

Ve Francii obvinili lékaře Frédérica Péchiera z devítinásobné vraždy. Podle obžaloby úmyslně otrávit celkem 24 pacientů, z toho devět z nich otravě podlehlo. Informoval o tom britský deník The Independent.

Péchier měl k otravě pacientů používat smrtelné dávky chloridu draselného. Látku pacientům podával nitrožilně a čekal na jejich zástavu srdce. Posléze se chtěl před kolegy předvést při záchraně.

Právě jeho kolegové jako první pojali podezření, že je něco v nepořádku. Péchier podle nich diagnostikoval zástavu srdce až příliš rychle a jistě. Travič operoval na soukromé klinice ve městě Besançon.

„Zdá se, že Péchier je společným jmenovatelem těchto nešťastných a závažných událostí, které mají návaznost na konflikty s dalšími anesteziology a chirurgy na klinice svatého Vincenta,“ uvedl pro Independent prokurátor Etienne Manteaux.

Péchierovy oběti byly v době incidentu ve věku mezi 4 a 80 lety. Jednotlivé otravy se datují k roku 2008. Lékaře poprvé vyšetřovali v květnu roku 2017, kdy byl obviněn z otravy sedmi pacientů. Posléze byl ale propuštěn.

Začátkem týdne stanul Péchier před soudem znovu. Prokuratura zkoumala celkem 66 podezřelých případů, ve kterých mohl Péchier pacienty otrávit. Posléze dodala důkazy k 24 z nich. Prokuratura srovnala Péchierovo chování s pyromanským hasičem, který zakládá požár, aby ho mohl sám uhasit.

Péchier veškerá nařčení odmítá, novinářům nicméně sdělil, že jeho kariéra je tak či tak u konce. „Nemůžete věřit lékaři, o kterém se říká, že je travič,“ řekl Péchier. „Moje rodina je zničená, bojím se o své děti.“

Pokud se otravy pacientů prokážou, dostane Péchier pravděpodobně doživotní trest.

Reklama

Související témata:
Úmysl

Doporučované