Hlavní obsah

Unijní vakcíny přehledně: slíbené dávky proočkují dospělou populaci

Foto: Profimedia.cz

Pražské očkovací centrum.

Reklama

Výše dodávek vakcín pro země Evropské unie se mění téměř každým dnem. Některé firmy dodávají méně, některé více. Jak na tom vlastně aktuálně jsme? Stačí to k proočkování Evropanů?

Článek

Evropská agentura pro kontrolu léčiv (EMA) dosud schválila čtyři očkovací látky, které se mohou nakupovat a distribuovat po členských zemích: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Poslední dvě jmenované však hlásí výpadky a počty vakcín od původně domluvených dodávek se budou lišit. Naopak Pfizer dodá vakcín nad původní plán a navíc dřív, než původně měl.

Celkově EU operuje se sjednaným množstvím 2,3 miliardy dávek vakcín. Ty už jsou buď od konce minulého roku v očkovacím oběhu, nebo by měly dorazit v dalších měsících. Podle slov šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové dostalo v unijních zemích alespoň první dávku očkování 100 milionů lidí. Plně naočkovaných je aktuálně 27 milionů lidí z EU, což odpovídá osmi procentům dospělé populace.

Počet vakcín sjednaných Evropskou unií s velkou rezervou převyšuje počet dospělé populace EU. A tedy i možnosti pro jednotlivé členské země jsou s dostatečným přesahem vyšší, než je ve výsledku třeba.

Proč tedy už nejsme proočkovaní všichni?

Zejména kvůli výpadkům dodávek vakcín od společností, se kterými EK uzavřela smlouvy. A také logicky proto, že nějakou dobu trvá výroba i distribuce samotných vakcín.

Systém Evropské komise na nákup a přerozdělování vakcín schválily všechny členské státy. EK sice dojednala smlouvy, nižší ceny a nastavila „početní kvóty“ podle počtu obyvatel jednotlivých států. Je už ale čistě na nich, kolik dávek od které firmy objedná a nakoupí.

Na tom poté závisí i rychlost distribuce vakcín, protože každá farmaceutická společnost vyrábí a dodává jiným tempem.

Problém nastal zejména s britsko-švédskou firmou AstraZeneca, která několikrát hlásila výpadky dodávek. Za první dvě čtvrtletí nejspíš dodá do EU pouhých 100 milionů dávek vakcín. Což není ani polovina původně sjednaných dávek. Navíc je tu nezanedbatelný faktor narušené důvěry v očkovací látku AstraZeneca, kdy například Dánsko vakcinaci touto látkou definitivně zastavilo. Naopak spolková kancléřka Angela Merkelová se chce v pátek AstraZenecou nechat naočkovat.

Očkování v Česku:

Původní počty slíbené smluvně nedodrží ani americká společnost Johnson & Johnson. Kvůli vyšetřování ohledně možných vzácných vedlejších účinků v USA odkládá distribuci do Evropy. Do konce června mělo do EU přijít 55 milionů dávek vakcíny.

S oběma zmíněnými společnostmi už další smlouvy Evropská komise neuzavře, oznámila ve středu von der Leyenová.

Naopak s německou firmou Pfizer/BioNTech bude Evropská komise spolupracovat i nadále. Společnosti se totiž daří vyrábět více, než předpokládala, a Unii tak nabízí dodávky navíc. Ve středu Pfizer slíbil dodat 50 milionů dávek již do konce června. Celkově do tohoto období dodá 250 milionů dávek, což je více než polovina všech vakcín slíbených v prvním pololetí pro EU.

Co z koláče ukousne Česko?

Podle slov premiéra Andreje Babiše (ANO) ze zmíněných urychlených dodávek Pfizeru dorazí pro české občany do konce června 1,2 milionu dávek. Ve čtvrtek to potvrdil i ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Celkově má česká vláda objednáno 24 milionů dávek vakcín proti covidu-19 z celkově možných 37 milionů dávek podle nastavených „kvót“ Evropské komise podle počtu obyvatel jednotlivých zemí.

Jde ale o počet objednávek od dohromady šesti společností, dvě z nich ještě nemají certifikaci EMA a jedna zatím není v oběhu (Johnson & Johnson). Od firem, které distribuují na evropském trhu své vakcíny, má Česko objednáno přibližně 21 milionů dávek. Nejvíce od Pfizeru. Počet těch očkovacích látek, které už prošly schválením EMA a jsou k dispozici členským státům, stačí tedy i s velkou rezervou k proočkování dospělé české populace.

Do konce druhého čtvrtletí, tedy do června, by do Česka mělo dorazit přibližně 4,6 milionu dávek vakcíny proti koronaviru. Nejvíce od Pfizeru a AstraZenecy. Dohromady s tím, co už do země dorazilo, by podle slov exministra zdravotnictví Blatného mělo stačit k proočkování šesti milionů Čechů a Češek.

Reklama

Doporučované