Hlavní obsah

Únik citlivých dat? Z očkovacího centra ukradli několik notebooků

Projekt KTV tvrdí, že může nahlížet do databáze s citlivými údaji klientů očkovacího centra Bohéma.

Reklama

aktualizováno •

Z brněnského očkovacího centra Bohéma ukradli neznámí pachatelé několik notebooků. Na sociálních sítích nyní koluje video, jehož autor tvrdí, že viděl osobní data 320 tisíc očkovaných klientů.

Článek

K odcizení počítačů z brněnského očkovacího centra Bohéma došlo před několika dny. Neziskovka Podané ruce, která centrum provozuje, nemůže sdělit o krádeži bližší podrobnosti. Celý případ totiž nyní řeší policie.

Organizace je nicméně přesvědčená o tom, že se jednalo o cílený útok. „Podle záznamu z bezpečnostních kamer trvala celá akce jen pár minut. Lupiči museli vědět, po čem jdou,“ uvedla vedoucí očkovacího centra Ria Peška.

O tom, že akce byla celá předem důkladně naplánovaná, je přesvědčen i ředitel Podaných rukou Jindřich Vobořil. Jeden z odcizených počítačů se totiž včera objevil na facebookovém profilu projektu KTV. Ten byl v minulosti označen serverem Manipulátoři.cz za dezinformátorský. „Působí na mě jako klasičtí antivaxeři, a o to víc mě to utvrzuje v tom, že jde o cílený útok,“ řekl Seznam Zprávám Vobořil.

Veškeré záznamy o pacientech byly podle Šárky Halaštové z PR oddělení Podaných rukou uložené v online zdravotnické databázi Medic us, která je chráněná heslem. „Vše bylo zabezpečené, počítače i samotný program. Pokud se někdo snaží záměrně získat citlivá zdravotnická data, jde o trestný čin. Aktivně proto spolupracujeme s policií,“ okomentovala situaci.

Zda se k datům dostali, neví organizace jistě

Autor příspěvku Ivan Smetana na Facebooku tvrdí, že měl možnost prohlédnout si data přibližně 320 tisíc klientů centra. Na vlastní oči prý viděl rodná čísla i informace o zdravotním stavu očkovaných. Jednalo se údajně o pacienty z Brna a okolí. Podle fotografií není pochyb, že se jedná o počítač Podaných rukou.

Neziskovka nedokáže v tuto chvíli jistě potvrdit, zda se do systému mohl Smetana skutečně dostat. Podle Halaštové neodpovídají některé informace uvedené v příspěvku skutečnosti. „Organizace naočkovala dvacet tisíc lidí, rozhodně ne několik set tisíc.“

Vobořil upozorňuje na to, že v případě, že by se k datům skutečně KTV dostala, jedná se o extrémně závažnou situaci. „Jsem z toho hodně nervózní, obzvlášť pokud se údaje dostaly do rukou dezinformátorů.“

Případ nyní vyšetřuje policie. Tiskový mluvčí brněnské policie David Chaloupka napsal včera večer na twitter, že část odcizené elektroniky se kriminalistům podařilo už zajistit. V případu figurují dva podezřelí, jednoho již policisté vyslechli. „Nic nového k tomu bohužel nemohu říct,“ řekl dnes Chaloupka Seznam zprávám. Bližší informace nemůže aktuálně poskytnout ani Úřad pro ochranu osobních údajů. „Jedná se o novou věc ze včerejška. Podle platných pravidel, má ale správce údajů povinnost případný únik hlásit. O tom, že by k nahlášení podnětu ze strany očkovacího centra došlo, zatím nevím,“ okomentoval situaci mluvčí úřadu Tomáš Paták.

Další podrobnosti zjišťujeme, o reakci jsme požádali Ivana Smetanu z KTV i Ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Doporučované