Hlavní obsah

Unikát z Česka: dispečeři záchranky uvidí zraněné pomocí videohovoru

Foto: Profimedia.cz

Videohovory budou užitečné například při resuscitaci srdce.

Reklama

Dosud platilo, že se na tísňovou linku jenom volá. Novinka od aplikace Záchranka ukáže operátorům ve středisku, jak to na místě nehody vypadá.

Článek

Od dnešního dne mají dispečeři zdravotnické záchranné služby unikátní možnost při záchraně lidského života. Na místo nehody se mohou podívat vlastníma očima pomocí videohovoru.

Za evropsky unikátním projektem stojí Záchranka, která už přes čtyři roky provozuje stejnojmennou aplikaci. Na ročních přípravách pracovalo šest techniků a řada lidí ze zdravotnických záchranných služeb, kteří projekt testovali.

Oči záchranáře v místě nehody

Novinka, která v pilotním programu fungovala už od června, nabízí dispečerům možnost propojit se s volajícím pomocí videohovoru.

„Pokud jste například u nehody a voláte přes aplikaci Záchranka, přenese se na dispečink vaše aktuální poloha, informace o vás a vašem zařízení. Popíšete tedy, co se stalo, ale úplně nejlepší je, když se oči záchranáře dostanou na dané místo, aby přesně věděl, co se děje. A to jsme my udělali. Dispečer vám tedy může poslat SMS zprávu, která obsahuje link, po kliknutí se zapne zadní kamera telefonu, a dochází tak k přenosu obrazu,“ vysvětluje zakladatel Záchranky Filip Maleňák.

Přes link se přenáší pouze obraz, zvuk je neustále zaznamenáván z hovoru. Pro využití videospojení dotyčný nemusí mít nainstalovanou aplikaci Záchranka, volání přes ni má ale oproti klasickému volání 155 i v tomto případě řadu výhod.

„Videohovor přes aplikaci je lepší, protože se předává i informace, zda videohovor z daného zařízení je vůbec možný, spolu s údaji o vlastníkovi aplikace totiž odcházejí i údaje o telefonu (stav baterie, internetové připojení…). Navíc při klasickém hovoru se nepřenese poloha volajícího,“ vysvětluje Maleňák.

Aplikace Záchranka

Založena v roce 2016 Filipem Maleňákem.

Má přes 1 100 000 uživatelů (konec r. 2019).

Kromě Česka funguje momentálně i v Rakousku, Maďarsku a na slovenských horách.

Denně ji využije asi 50 volajících.

Pomohla by data zdarma

Pokud volající aplikaci Záchranka staženou nemá, stačí mu připojení 3G a rychlejší, dispečer mu může odeslat SMS zprávu s odkazem na spuštění videohovoru, který se otevře v jakémkoliv prohlížeči.

Potenciální problém, který ale za dobu testování nenastal, je nedostatek dat k internetovému připojení. V takovém případě by podle Maleňáka bylo ideální, aby se volajícímu přiřadil na nutnou dobu pro videohovor s dispečerem neomezený počet dat zdarma. Zatím však není jisté, zda by mobilní operátoři takovou možnost volajícím dokázali nabídnout.

Podle autora aplikace, kterou denně využije přes 50 účastníků nějaké nehody se zraněním, nebude videohovor využíván automaticky při každém volání, jde o doplňkovou možnost, kterou dispečeři použijí odhadem v necelé pětině všech případů.

Zástava srdce, neslyšící, hromadné nehody

Během letních prázdnin už videohovor pomohl například u zástavy srdce. V jednom případě byli na místě tři zachránci, dva se střídali v masáži srdce, a jeden natáčel až do přijedu zdravotnické záchranné služby. Dispečer tak mohl lépe kontrolovat dýchaní zraněného a správnost provádění resuscitace.

Novinka bude užitečná i při hromadných autonehodách, kde je často více zraněných a zároveň více volajících. Ti pak popisují jiný počet a vážnost zranění, protože každý vnímá situaci z jiného úhlu. Videohovor budou moci využít také neslyšící, kteří se doposud s dispečery dorozumívali pouze pomocí zpráv.

Poslední důležité využití ocení především záchranáři, kteří na místo nehody jedou. Jelikož je nyní běžnou součástí výbavy i tablet, budou se moci už během cesty dívat pomocí videospojení na místo nehody a lépe se tak připravit na to, co je na místě čeká.

Nejen technologický unikát

Už první tři měsíce testování ukázaly, že jde o opravdu cenný a v Evropě unikátní nástroj. Od června pomohl ve vyšších desítkách případů.

„Jsme první v Evropě, kdo tohle zapíná v ostrém režimu, takže ani není, kde se poučit, jsme průkopníci. Zatím tak ale není nastavena žádná metodika, která vznikne dle zkušenostní z konkrétních případů,“ dodává Maleňák.

Projekt, který vyšel na zhruba jeden milion korun a na jehož financování se podílela Nadace Vodafone i Ministerstvo zdravotnictví, si tak vzhledem k unikátnosti klade za cíl i zpracování důležitých studií.

V první by se měly specifikovat případy, ve kterých se videohovor používá, druhá bude zkoumat vliv využití videohovorů na práci dispečera Zdravotnické záchranné služby. Desítky let byli totiž dispečeři zvyklí pouze slyšet, co se na místě nehod děje, nyní ale uvidí zraněné na vlastní oči a je otázka, jaký dlouhodobý efekt to na psychiku těchto pracovníků bude mít.

Reklama

Doporučované