Hlavní obsah

Unikátní záběry Marsu. A přibudou další. Teď se bude zkoumat marsotřesení

Takzvaná marsotřesení mohou odhalit tajemství vzniku rudé planety.Video: NASA

 

Reklama

Planetární stetoskop brzy vyrazí na dlouhou cestu k Marsu. Bude měřit seismické vlny a zkoumat strukturu planety.

Článek

NASA vypustí 5. května do vesmíru raketu, jejímž hlavním úkolem bude dopravit na povrch Marsu seismogram schopný měřit velikost, sílu a průběh zemětřesných vln. Vědci si od naměřených dat slibují lepší představu o vnitřní struktuře druhé nejmenší planety sluneční soustavy.

Po přistání na Marsu vysadí americký stroj InSight přímo na povrch planety dva seismografy vyrobené francouzskou vesmírnou agenturou CNES. Proti větrným poryvům je bude chránit speciální ochranný štít.

Podle Reneeho Webera z výzkumného centra NASA v Alabamě jde o „nejpřesnější seismografy, které kdy byly vyrobeny”. Testováním prošly v geofyzikální observatoři v Německu.

Takzvaná marsotřesení mohou odhalit tajemství vzniku rudé planety. Půjde o vůbec první geofyzikální pozorování přímo na Marsu.

Na Zemi pomáhají seismologické stanice po celém světě sledovat způsob, jakým se energie pohybuje uvnitř naší planety. Získaná data potom pomáhají určit například velikost zemského jádra.

V případě Marsu však s takovým výzkumem dosud nikdo nepřišel. NASA se o podobná pozorování pokusila v roce 1975. Měření obou seismografů Viking 1 a Viking 2 umístěných na vrchu vesmírného korábu ale byla příliš ovlivněna právě silnými poryvy větru. Informace z více než 2000 hodin pozorování tak byly nakonec k ničemu.

Otázkou zůstává, kolik marsotřesení se nyní podaří zachytit. Vědci předpokládají, že seismických aktivit na Marsu bude o něco méně než na planetě Zemi, ale pro přesnější odhady chybí relevantní data.

Reklama

Doporučované