Hlavní obsah

Únikové cesty popraskaly. Uvězněné turisty se už podařilo dostat ze sopky do bezpečí

Po více než dni mohli turisté uvěznění na vrcholu indonéské sopky sestoupat dolů.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Bezmála sedm set turistů, na jejichž záchraně od neděle pracovali indonéští záchranáři, ještě v pondělí v pořádku sestoupalo dolů. Na sopce Rinjani uvázli kvůli silnému zemětřesení.

Článek

Téměř sedm stovek turistů, kteří kvůli zemětřesení zůstali uvězněni na nejvyšším vrcholu indonéského ostrova Lombok, se po celém dni čekání dostalo dolů. Mezi registrovanými návštěvníky indonéské sopky Rinjani bylo nejvíce Thajců, ale i početné skupiny Francouzů, Dánů a Španělů.

„Šli jsme dovnitř sopky, do kráteru, a padalo tam hodně kamenů, ale je to v pohodě, všichni jsme v pořádku,“ řekla agentuře Reuters jedna z francouzských turistek poté, co se jí podařilo sestoupit do tábora na úpatí hory.

Turisty na vrcholu stratovulkánu Rinjani, který dosahuje výšky 3 726 m n. m. a je druhým nejvyšším vrcholem celé Indonésie, uvěznilo zemětřesení o síle 6,4 stupně. Poničilo přístupové cesty, a turisti tak museli čekat na jejich vyklizení. Zásoby, především jídlo a pitnou vodu, jim záchranáři shazovali z helikoptéry.

Zemětřesení zasáhlo turisticky vyhledávaný indonéský ostrov Lombok v neděli. Vyžádalo si 16 životů a více než 330 lidí zranilo.

Reklama

Doporučované