Hlavní obsah

Unipetrol vydělal za čtvrtletí necelé dvě miliardy, s Benzinou se vrací na Slovensko

Rozhovor s generálním ředitelem Unipetrolu Tomaszem Wiatrakem.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Petrochemickému holdingu Unipetrol v letošním druhém čtvrtletí vzrostly meziročně tržby zhruba o desetinu na 34,1 miliardy korun. Provozní zisk činil 1,8 miliardy, podle firmy je srovnatelný s loňskem. Unipetrol to uvedl v tiskové zprávě.

Článek

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů.

Ekonomická situace nebyla podle firmy ve druhém čtvrtletí příznivá. „V rafinérské i petrochemické části jsme navíc realizovali řadu investičních a údržbářských projektů, které ovlivnily náš produkční výkon,“ sdělil generální ředitel Unipetrolu Tomasz Wiatrak. „Přesto jsou naše výsledky lepší než v prvním čtvrtletí a po odečtení platby od pojistitelů za mimořádnou událost v Litvínově z roku 2015, zaúčtované ve druhém čtvrtletí minulého roku, je náš provozní zisk v meziročním ohledu srovnatelný,“ doplnil.

Objem zpracované ropy činil za druhé čtvrtletí 1,9 milionu tun. Prodeje dosáhly u rafinérských produktů 1,67 milionu tun a u petrochemických produktů 409 000 tun.

Investice holdingu ve druhém čtvrtletí činily 1,6 miliardy korun. Podle Unipetrolu směřují hlavně do modernizace a ekologizace výroby a do výzkumu a vývoje například obnovitelných zdrojů a biopaliv.

V maloobchodě Unipetrol investoval do modernizace a rozšíření čerpacích stanic Benzina v Česku a také do rozvoje činnosti na Slovensku. „Občerstvení Stop Cafe je již dostupné na 282 stanicích ze současných 413 čerpacích stanic. A zatímco v Česku pokračujeme v upevňování vedoucí pozice otevřením první čerpací stanice v Malackách na Slovensku jsme zahájili naši činnost na mezinárodní úrovni,“ uvedl Wiatrak.

Anketa

Uvažujete o tom, že vaše příští auto bude jezdit na něco jiného než benzin nebo naftu?
Ano, uvažuji o elektrickém autě
16,1 %
Ano, ale nechci elektrické auto
6,9 %
Ne, zůstanu u klasiky
77 %
Celkem hlasovalo 46070 čtenářů.

V prvním čtvrtletí letošního roku se Unipetrol propadl do ztráty 65 milionů korun, zatímco loni vykázal ve stejném období čistý zisk 322 milionů. Výnosy naopak v prvním kvartálu meziročně vzrostly o šest procent na 28,9 miliardy. Objem zpracované ropy činil 1,8 milionu tun.

Do skupiny Unipetrol spadají rafinerie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, firma Paramo se značkou Mogul v Pardubicích a Kolíně, neratovická firma Spolana, výzkumná centra v Litvínově a Brně či síť čerpacích stanic Benzina. Holding zaměstnává přes 4 800 lidí.

Od roku 2005 je Unipetrol součástí polské skupiny PKN Orlen, která je od loňska jediným vlastníkem firmy. Vytěsnění zbylých minoritních akcionářů schválila valná hromada Unipetrolu v srpnu 2018. Cílem PKN Orlen bylo stažení akcií Unipetrolu z pražské burzy.

Reklama

Související témata:

Doporučované