Hlavní obsah

Univerzita připomene Masaryka on-line, zaměří se i na jeho odpůrce

Foto: muni.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Masarykova univerzita v Brně si i letos připomene odkaz prvního československého prezidenta. Příští týden ve středu a ve čtvrtek uspořádá druhý ročník akce Masarykovy dny, motto letošního ročníku zní Masaryk a ti druzí.

Článek

„Série přednášek, rozhovorů a koncertů připomene jeho spolupracovníky i oponenty,“ uvedla Ema Wiesnerová z tiskového odboru univerzity.

Kvůli nepříznivé epidemické situaci se bude dvoudenní program vysílat on-line na webu masarykovydny.cz. Přenosy začnou oba dny v 17:00. Dostupné budou i zpětně.

„Ve středu bude hlavní částí programu rozhovor o osobnosti Tomáše Garrigua Masaryka s historikem Michalem Stehlíkem. Součástí vysílání bude také reportáž o kuriózní cestě Masarykova psacího pera z Univerzitního centra v Telči do Brna a zase zpět. Závěr přenosu bude patřit koncertu smyčcového kvarteta Indigo Quartet na téma Masaryk a hudba. Kvartet také další skladbou Quadricinium fidium připomene 100. výročí narození moravského skladatele Jana Nováka,“ uvedla Wiesnerová.

Čtvrteční program bude věnován převážně osobě Karla Engliše, významného prvorepublikového politika a prvního rektora Masarykovy univerzity. „Osoba Karla Engliše je pro Masarykovu univerzitu klíčová, podílel se na jejím založení a také na vybudování silné právnické fakulty. Jeho odkaz si připomeneme společně se Spolkem přátel Karla Engliše,“ řekl prorektor Jiří Hanuš.

Čtvrteční program obohatí také zahraniční host. Profesorka historie Cynthia Pacesová z The College of New Jersey připomene zásluhy Masaryka a jeho dcery Alice Masarykové o rozvoj zdravotní péče v meziválečném Československu. „Zaměří se také na propojení mezi Československem a Spojenými státy, která v té době ve zdravotní sféře vznikala,“ doplnila Wiesnerová.

Masarykovy dny tvoří od roku 2020 spolu s Mendelovými dny tradiční dvojici akcí, která připomíná odkaz dvou velikánů spojených s univerzitou a s městem Brnem.

Reklama

Doporučované