Hlavní obsah

Babyboxy smí být v EU jen v 11 zemích. Špatné dny jsou pondělky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Babyboxy existují v Česku už 16 let, za tu dobu zachránily 122 dívek a 103 chlapců. Ve světě jsou však tato zařízení spíše výjimkou, například v Evropské unii je povoluje pouze 11 zemí.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

V pondělí 6. září, krátce po osmé hodině ranní, se v kolínské nemocnici rozezní zvukový a světelný signál. Znamení, že do blízkého babyboxu někdo odložil dítě. Stejnou informaci rozesílá pager také do osmi mobilních telefonů lékařů. Uvnitř babyboxu se zároveň spustí vyhřívání a ventilace – teplota stoupne ze 30 na 37 stupňů Celsia.

V 8:08 nemocniční personál vyzvedává zdravého novorozeného chlapečka. Celá akce netrvá déle než pár minut. Klouček zabalený do starého modrého ručníku dostává jméno Cyril. Je 225 dítětem, které bylo v České republice odloženo do babyboxu.

První moderní babybox byl v České republice otevřen na Mezinárodní den dětí 1. června 2005 v Hloubětínském zámečku. O jeho vznik se zasloužil Nadační fond Statim v čele s Ludvíkem Hessem. Od té doby jich v Česku vzniklo už osm desítek, 81. bude otevřen v neděli 19. září v Nemocnici Karviná-Ráj.

Statim a Ludvík Hess

Statim je občanský spolek, jenž se snaží o záchranu novorozenců, kteří by jinak byli matkou odloženi za podmínek, v nichž by jim hrozila vážná újma na zdraví nebo smrt.

Účelem nadačního fondu je zřizování a provoz babyboxů pro odložené děti v České republice a poskytování pomoci odloženým a opuštěným dětem.

Zakladatelem a předsedou správní rady je novinář, spisovatel a chovatel koní Ludvík Hess.

Babyboxy v České republice

Naprostá většina babyboxů svůj účel už minimálně jednou naplnila – pouze 19 z nich nebylo doposud nikým využito. „Chci především zachraňovat dětské životy, ale taky dát krajní možnost nešťastným matkám, které se v tísnivé psychické nebo sociální situaci nedokážou postarat o novorozence. Slovo statim se používá ve zdravotnictví a znamená ihned, okamžitě. A tak si přeju, aby babyboxy pomáhaly,“ uvedl jejich zakladatel Ludvík Hess.

Nejvíce dětí bylo odloženo do již zmíněného babyboxu v Hloubětínském zámečku, který se roku 2019 přemístil do areálu Vinohradské nemocnice. Z 29 nalezenců bylo 14 dívek. Jedna z nich byla vůbec prvním českým „babyboxovým“ dítětem. Měsíční Soňa byla do této speciální schránky umístěna 17. února 2005 spolu s rodným listem a dopisem.

Druhý nejvyšší počet zachráněných dětí si připsal druhý nejstarší babybox u brněnské Nemocnice Milosrdných bratří. Od svého založení v listopadu 2005 do něj bylo umístěno 19 dětí – 12 dívek a sedm chlapců.

Třetí babybox byl v České republice otevřen v prosinci 2006 ve Fakultní nemocnici Olomouc, v počtu odložených dětí mu však s osmi nalezenci náleží čtvrté místo. Ještě o jedno dítě víc totiž eviduje babybox v Pardubicích, který za třináct let své existence zachránil pět dívek a čtyři chlapce.

Nejvyšší počet odložených dětí zaznamenaly úřady v roce 2011, kdy bylo do babyboxů umístěno 22 nalezenců. Podrobnější statistika pak ukazuje, že nejvíce dětí (56) bylo odloženo v odpoledních a podvečerních hodinách od 16.00 do 19.59, na začátku týdne – v pondělí 42 a v úterý 41 –, a pokud jde o měsíce, vede únor (27) následovaný prosincem (26).

Zpravidla se v babyboxech objevují novorozenci, český zákon však věk, do kterého je možné dítě odložit, nijak nereguluje. Existuje pouze pravidlo, že dítěti nesmí být vložením do schránky ublíženo.

Nejstarším dítětem z babyboxu se stal v roce 2019 téměř dvouletý chlapec. „V babyboxu ležel skrčený na boku, držel se vaničky a nechtěl se jí pustit,“ popsal Hess ve zprávě o chlapcově nalezení. Dítě v době odložení vážilo devět a půl kilo, měřilo 82 centimetrů. Babyboxy jsou však stavěny s rozměry 100 cm na šířku, 60 cm na výšku a 50 cm do hloubky. Na tak velké děti tedy nejsou uzpůsobené.

Počátek babyboxů sahá až do antiky

Samotná historie těchto speciálních schránek je delší, než se na první pohled může zdát. První místa, kam se mohla beztrestně odkládat nemluvňata, existovala již v dobách antiky.

S rozvojem křesťanství se zaštiťování míst, která byla schopná nalezeným dětem poskytnout potřebnou péči, přesunulo na církev. Historicky první „babyboxy“ nechal zřídit roku 1198 papež Inocenc III. na území dnešního Vatikánu. I před tím však bylo běžné, že matky nechávaly své novorozence před vstupem do kláštera či kostela.

V českém prostředí došlo k výrazným změnám až za vlády Marie Terezie. V 18. století vznikaly ústavy, které se staraly o těhotné ženy a nemajetné matky s dětmi. Později na tyto snahy navázala tajná oddělení sanatorií a porodnic. Porodnice v Praze U Apolináře, která je v provozu od roku 1875, měla takové prostory přístupné zadním vchodem, a zaručovala tak matkám anonymitu.

Doposud babyboxy pomohly zachránit 122 dívek a 103 chlapců. Matka (či jiný příbuzný) má po odložení dítěte chvíli čas na anonymní odchod od babyboxu. Alarm se ve zdravotnickém zařízení spustí až po několika minutách. Pokud se o odložené dítě rodiče již nepřihlásí, bývá nabídnuto k adopci.

Jména nalezeným dětem vybírá personál nemocnice nebo zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Na něj je u babyboxu uveden také kontakt. „Na každé bedýnce na nechtěná lidská mláďata je informace a šuplík s lístky. Nešťastnou maminku s děťátkem ihned dovezu sám nebo s pomocí přátel a spolupracovníků do Hájku v Praze 10, poskytneme jim v azylovém domě ubytování, jídlo a pomoc,“ doplňuje Hess.

Místo babyboxu jiné alternativy

Navzdory nepopiratelné užitečnosti čelí novodobé babyboxy kritice. Například OSN tvrdí, že porušují klíčová ustanovení Úmluvy o právech dítěte (UNCRC), v nichž je zakotveno, že dítě musí mít možnost identifikovat své rodiče. Zároveň popírá, že by existence babyboxů snižovala vraždy novorozeňat. Podle průzkumů však lidé možnosti, které schránka nabízí, vítají a podporují.

První moderní babybox v Evropě vznikl v roce 1996 v Maďarsku. V současnosti zařízení podobná našim babyboxům fungují v 11 členských státech Evropské unie. Pojmenování „babybox“ je patentováno pro české výrobce, každá země je označuje jinak – na Slovensku mají „hnízda záchrany“, v Polsku „okno života“, v Lotyšsku se jedná o „záchranné kruhy“. Mimo Evropskou unii jsou babyboxy uzákoněny v Rusku a ve Švýcarsku.

Ostatní evropské země obvykle matkám nabízejí jiné alternativy, například anonymní porod. Vzniku babyboxů totiž často brání zákony – například ve Velké Británii je opuštění dítěte do dvou let trestné.

Mimo Evropu existují různé formy babyboxů například ve Spojených státech, v Kanadě, v Jihoafrické republice, Malajsii, Japonsku či Pákistánu.

Anketa

Reklama

Související témata:

Doporučované