Hlavní obsah

Databáze polistopadových kauz: Únos Babišova syna

30 let české novinařiny: Znovu vám předkládáme pořad Zvláštní vyšetřování, který přinesl průlomové svědectví v kauze Čapí hnízdo. Reportéři vypátrali zmizelého Babišova syna, který jim řekl, že byl proti své vůli zavlečen na Krym, aby nemohl svědčit.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

 

Reklama

Redakce Seznam Zpráv připravila databázi velkých kauz, které po listopadu 1989 rozkryli tuzemští novináři. Smyslem databáze je stále se rozšiřující kronika řemesla, které tu za komunismu nemohlo existovat. Protože totalitní vůdci poctivou, kritickou a pátrající novinařinu nepřipouštějí.

Článek

Stručně

Dva roky se policie marně snažila najít a vyslechnout syna premiéra Andreje Babiše mladšího. Jeho svědectví o pozadí kauzy Čapí hnízdo, ve které byl za dotační podvod stíhán předseda vlády a jeho blízcí – včetně juniora, bylo klíčové. Babiš mladší však zmizel. Reportéři Zvláštního vyšetřování Sabina Slonková a Jiří Kubík juniora vypátrali na podzim 2018 a vyzpovídali. Řekl jim, že vůbec nevěděl, co otci podepisoval. A především: Že byl proti své vůli zavlečen na Krym, protože si otec přál, aby v době vyšetřování kauzy Čapí hnízdo zmizel.

V čem byl případ důležitý

Novináři přinesli svědectví, na které policie nedosáhla. Andrej Babiš mladší má švýcarské občanství a ve Šýcarsku také žije. Případ rovněž ukázal, jakým způsobem byznysmen Babiš podnikal. A do třetice: Ukázal totální selhání policie. Junior ji totiž z Krymu kontaktoval s tím, že byl unesen. Jak novináři zrekonstruovali, nikdo se jeho voláním o pomoc seriózně nezabýval.

Detailně

Na konci roku 2017 byl na kriminalistický ústav doručen e-mail. Syn premiéra Andreje Babiše v něm psal, že je na Ukrajině a je tam držen proti své vůli. Pracovníci ústavu, který má jinou náplň činnosti, zprávu předali na obvodní ředitelství policie Prahy 1.

Ale tamní kriminalisté případ uzavřeli, aniž k tomu Andreje Babiše mladšího vyslechli. S premiérovým synem nenavázali kontakt, o případu se tak nedozvěděli ani státní zástupci. Kontaktovali pouze právníky Babišovy rodiny a spokojili se s tím, že ti záhy dodali fotku z Bratislavy, na které byl junior se svou matkou a aktuálními novinami.

Znovu se případ otevřel až po odvysílání Zvláštního vyšetřování na TV Seznam. Dozorující státní zástupce v létě 2019 řekl, že dva policisté skutečně pochybili, ale nedopustili se svým jednáním trestného činu. Dostali kázeňské tresty.

Jejich postup může být pro celý případ fatální: zřejmě už se Babišem popisované zavlečení nepodaří osvětlit. Junior žije ve Švýcarsku, kam na něj česká justice nedosáhne, a kvůli psychickým problémům je odříznut od světa.

Jeho otec ministerský předseda tvrdí, že jeho syn neví, co říkal. Podle jeho verze poslal syna v doprovodu svého ruského spolupracovníka na Krym na ozdravný pobyt.

Reklama

Související témata:

Doporučované