Hlavní obsah

Úplatky 100 milionů a obžalovaný Metrostav. Rath jde k soudu kvůli dalším korupčním zakázkám

Je to vývar z první kauzy, říká Rath o pokračování svého korupčního případu.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší stavební firma v Česku je mezi obžalovanými – jako právnická osoba. Obžaloba říká, že u dvou několikasetmililonových zakázek ve středočeských nemocnicích si Metrostav sám napsal zadávací podmínky.

Článek

Když se novináři loni Davida Ratha ptali na druhou část jeho slavné korupční kauzy, pohotově odpovídal: Je to jen další vývar z policejních odposlechů. „Zajímavé, kolik se z něj dá uvařit polévek,“ vtipkoval.

Jenže detektivové a státní zástupci tenhle vývar považují za dost silný, aby s ním uspěli u soudu. V úterý ráno začne Krajský soud v Praze projednávat takzvanou druhou větev úplatkářského případu kolem zakázek Středočeského kraje. Z doby, kdy byl Rath hejtmanem i poslancem ČSSD – a zažíval politický vrchol.

V textu obžaloby, který Seznam prostudoval, jsou dohodnuté úplatky vyčíslené na víc než 100 milionů korun. Ty skutečně vyplacené, které skončily u Ratha a spol., pak dosahují 30 milionů.

Vojtěch Blažek vysvětluje kauzu Davida Ratha.Video: Vojtěch Blažek, Filip Horký, Seznam Zprávy

Podle vyšetřovatelů se navíc na skrytém ovlivňování tendrů podíleli i dva vysocí manažeři společnosti Metrostav – největší stavební firmy v Česku. Jsou také mezi obžalovanými, stejně tak celá firma jako právnická osoba.

Obžaloba říká, že u dvou několikasetmililonových zakázek ve středočeských nemocnicích si Metrostav sám napsal zadávací podmínky. Tak, aby firma měla jistotu, že dohodnuté (a uplacené) vítězství neohrozí konkurence. „Účelem takto stanovených kvalifikačních předpokladů bylo, aby je ideálně splňovala pouze obviněná společnost Metrostav,“ stojí v obžalobě.

Sanitky a nemocnice

Tady je na místě nutné vysvětlení: poté, co policisté Ratha a jeho spolupracovníky – manžele Kateřinu a Petra Kottovi – v květnu roku 2012 zatkli (před tím je déle než půl roku odposlouchávali a sledovali), rozdělili vyšetřovatelé celý příběh na dvě části.

V té první se jedná o zakázky, jejichž středobodem je tendr na opravu zámku v Buštěhradu na Kladensku. Známých sedm milionů, jež měl Rath u sebe v době zatčení v krabici od vína, měly být úplatkem právě za tuhle stavební akci. Bývalý hejtman dostal za tyto zakázky loni nepravomocně osm a půl roku vězení, Kottovi o rok méně. Lidé ze stavebních a zdravotnických firem pak nižší tresty. Nyní se čeká na odvolací soud.

Na druhou větev kauzy navěsili policisté některé zcela nové zakázky. Například nákup 48 nových sanitek pro středočeskou záchranku, z nějž si trio Rath-Kottová-Kott údajně dohodli na úplatcích 6,7 milionů. Nebo dvě stavební akce v nemocnicích v Kolíně a Kladně (první za 118 milionů s DPH, druhá v hodnotě 227,5 milionu s DPH), které vyhrála firma Metrostav.

Podívejte se, proč soudce poslal Ratha nepravomocně na osm a půl roku do vězení.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

„Dvanáct procent na óčku“

Za Metrostav jsou obžalováni generální ředitel Pavel Pilát a obchodní náměstek Jiří Anděl.

Mikrofony instalované policií v kanceláři Kateřiny Kottové, ředitelky kladenské nemocnice a faktické šéfky všech krajských nemocnic, mimo jiné zachytily rozhovor s Pilátem. Kottová si řediteli stěžovala, že jeho lidé mluví neopatrně do telefonů.

„Já mám někdy pocit, že mu šibe v hlavě. Já jsem už říkala: Panebože, dost. Je problém, že ti lidé ztrácejí obezřetnost,“ líčila Kottová. „Já jim to říkám. Ať neblbnou a nevyprávějí do telefonu,“ reagoval Pilát.

„Potom tady byl ten Pilát, tak jsem se s ním na všem domluvila. Dvanáct procent, na óčku,“ hlásila jindy Kottová na jedné z nahrávek manželovi. „Óčko“ byla zkratka pro rekonstruovaný oční pavilon v Kolíně.

Přestože předání peněz už bylo podle obžaloby dohodnuté pomocí zakódované SMS zprávy (první splátka před podpisem smlouvy, druhá po uzavření kontraktu), k Rathovi se nakonec úplatek nedostal – kvůli zatčení a následné vazbě.

Naopak předání první části z téměř sedmimilionového úplatku za sanitky policisté, jak tvrdí obžaloba, zmapovali: člen vedení managementu středočeských nemocnic Kott je přebral u Národního divadla v Praze. Rath, což policisté zjistili z odposlechů v domě manželů Kottových, údajně dostal 1,2 milionu.

Devět obžalovaných lidí a sedm firem

Důkazy, že tyto tendry měly být zmanipulované, sesbírali policisté už v průběhu vyšetřování v letech 2011 a 2012. Ale do první obžaloby zahrnuli především ty zakázky, u nichž měli nejvíc „nabito“ – i díky obžalované podnikatelce Ivaně Salačové, které se rozhodla spolupracovat s vyšetřovateli a popsala, jak korupční systém fungoval.

Do druhé větve, která v úterý startuje před soudem, pak vložili zčásti nové zakázky, ale také některé starší. Ovšem tentokrát za ty starší nejsou obžalovaní konkrétní manažeři, ale celé firmy. Hrozí jim například pokuty nebo zákazy účastnit se veřejných zakázek.

Rath může v krajním případě dostat až 12 let vězení. Dá se ale předpokládat, že soudní proces potrvá možná i několik let. Už jen kvůli rozsahu kauzy: obžalovaných je devět lidí a sedm firem.

Reklama

Doporučované