Hlavní obsah

Uprchlý miliardář: Chci se vrátit do Česka

Foto: Archiv Františka Savova

Podnikatel František Savov.

Reklama

Miliardář František Savov se skrývá v londýnském exilu.

Článek

„Chtěl bych se vrátit do Česka. Závisí to asi na české justici, jak bude dál nakládat s mým případem,“ tvrdí miliardář František Savov v rozhovoru pro DVTV. Zemi by prý rád navštívil kvůli rodičům, žít trvale by tu už ale nechtěl.

Savov je v Česku stíhaný pro daňové úniky, už pět let se před policií skrývá ve Velké Británii.

Už v říjnu se miliardář ozval Seznam Zprávám, aby popsal případ, ve kterém mu společnost Czechoslovak Group (CSG) zbrojaře Michala Strnada údajně ukradla síť autosalonů za půl miliardy korun. Zástupci společnosti tato obvinění odmítli.

Podrobnosti čtěte zde:

Savov nevěří, že by měl v Česku spravedlivý proces. „Moji právníci si myslí, že bych strávil několik let ve vazbě a pak by možná následoval soud,“ řekl v rozhovoru pro DVTV. Důvěřuje prý justici ve Velké Británii.

V rozhovoru také obvinil majitele CSG Strnada, že vyhrožuje jeho manažerům.

„Před domem mých manažerů stojí černé mercedesy, na dvory nebo před dveře jim někdo hází mrtvé kočky. Pan Strnad osobně mým manažerům posílá výhružné SMS zprávy. To všechno je nějaký komplex věcí, které pan Strnad realizuje, aby mě připravil o majetek. Některé firmy už mi ukradl, jiné se snaží zničit,“ tvrdí Savov.

Příběh již dříve popsaný Seznamem se týká sítě autosalonů CarStore, o kterých Savov tvrdí, že je skrytě vlastnil. Oficiálně však byly zastupované jeho spolupracovníky. A ti firmy bez Savovova vědomí převedli právě na Strnadovu společnost CSG.

„Jedná se o docela sprostou krádež,“ uvedl Savov.

Sedmačtyřicetiletý podnikatel se tak vůbec poprvé osobně přiznal k tomu, že dělal v tuzemsku byznys, v němž záměrně nechtěl být vidět. Už dříve se se Savovem spojovala například záložna Artesa nebo výrobce železničních vagonů Legios.

Reklama

Doporučované