Hlavní obsah

Úřady začaly vyplácet příspěvek za covid-19, peníze přijdou koncem týdne

Foto: Getty Images

Finanční správa eviduje k pondělku zhruba 66 000 žádostí o příspěvek, takzvaný kompenzační bonus - Ilustrační foto.

Reklama

Finanční správa začala zpracovávat žádosti o kompenzační bonus za vládní opatření kvůli koronakrizi. Začala také vyplácet peníze, ty by dotčeným podnikatelům, firmám a tzv. dohodářům měly přijít koncem týdne.

Článek

Finanční správa eviduje k pondělku zhruba 66 000 žádostí o příspěvek, takzvaný kompenzační bonus, v souvislosti s novými vládními opatřeními. Týká se to osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), společníků malých společností s ručením omezeným i osob pracujících na dohodu o provedení práce nebo činností zasažených novými vládními opatřeními proti šíření koronaviru. Žádosti začala správa zpracovávat a vyplácet v pondělí. První peníze tak na účtech mohou mít žadatelé koncem týdne, uvedla správa v tiskové zprávě.

Žádosti správa začala v předstihu přijímat již na počátku listopadu. Formulář žádosti je možné vyplnit online na internetových stránkách Finanční správy a následně jej podat na příslušný finanční úřad. To je možné e-mailem, poštou, prostřednictvím datové schránky nebo na podatelnách a ve sběrných boxech umístěných před finančními úřady.

Nárok na kompenzační bonus 500 korun denně bude náležet podnikatelům s činností podnikání v přímo omezených, případně zcela uzavřených oblastech ekonomiky, a to za každý den omezení v období od 5. října do 21. listopadu, tedy maximálně za 48 dní a 24 000 korun. Tato činnost musí být současně za rozhodné období měsíců června až září 2020 pro daného žadatele dominantním zdrojem obživy.

Vedle přímo zasažených podnikatelů budou moci o bonus požádat i podnikatelé, kteří jsou na přímo zavřené obory nejméně z 80 procent navázáni, a to buďto dlouhodobým dodavatelsko-odběratelským vztahem, anebo je jejich činnost nerozlučně spjata s uzavřenou provozovnou.

Program je rozdělen do dvou bonusových období. První období je od 5. října do 4. listopadu, druhé od 5. listopadu do 21. listopadu. Žádost je možné podávat až do dvou měsíců po skončení příslušného bonusového období, tedy až do druhé půlky ledna příštího roku. Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

OSVČ a společníci malých firem mohli o příspěvek za první vlnu pandemie žádat do 7. srpna. Příspěvek v prvním i druhém období činil 500 korun denně. Finanční správa obdržela od OSVČ a společníků malých firem přes milion žádostí a vyplatila zhruba 21,9 miliardy korun.

Reklama

Doporučované