Hlavní obsah

USA a Austrálie uklidňují rozčílenou Francii. Přišla o obchod s ponorkami

Ilustrační foto

Reklama

Spojené státy zopakovaly, že Paříž je pro ně nepostradatelným spojencem. Učinily tak krátce poté, co Francie v pátek povolala zpět do vlasti na konzultace své velvyslance ve Spojených státech a v Austrálii.

Článek

„Francie je nepostradatelný partner a náš nejstarší spojenec. Našeho vztahu si velmi ceníme,“ sdělil v reakci na svolanou schůzku francouzských diplomatů v Paříži mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. Washington doufá, že v nadcházejících dnech bude pokračovat diskuse o této otázce na nejvyšší úrovni, a to i příští týden na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, doplnil Price. Americký ministr zahraničí Antony Blinken už dříve uvedl, že Spojené státy přikládají vztahům s Francií zásadní hodnotu.

Austrálie oznámila, že rozhodnutí Francie odvolat velvyslance v Canbeře lituje. Očekává, že obě země budou v mnoha jiných oblastech spolupracovat. „S lítostí bereme na vědomí rozhodnutí Francie odvolat velvyslance v Austrálii,“ uvedlo v prohlášení australské ministerstvo zahraničí. „Těšíme se na další spolupráci s Francií v mnoha otázkách společného zájmu, které vycházejí ze společných hodnot,“ doplnilo ministerstvo.

O bezprecedentním odjezdu francouzských velvyslanců k schůzce, informovaly světové agentury s odvoláním na francouzského ministra zahraničí v pátek. „Na žádost prezidenta republiky jsem se rozhodl okamžitě povolat naše dva velvyslance ve Spojených státech a Austrálii do Paříže ke konzultacím. Toto výjimečné rozhodnutí ospravedlňuje výjimečně závažné oznámení, které učinily Austrálie a Spojené státy,“ uvedl francouzský ministr zahraniční Jean-Yves Le Drian.Podle agentury AFP je to poprvé v historii, co Paříž k tomuto kroku přistoupila v případě těchto dvou zemí, které patří mezi tradiční francouzské spojence.

Spojené státy, Británie a Austrálie ve středu oznámily, že zakládají bezpečnostní partnerství, (AUKUS) které má zajistit mír a stabilitu v oblasti Indo-Pacifiku. Spojenectví také zajistí vznik protisíly v regionu konkurující vlivu Pekingu. Pakt má mimo jiné pomoci Austrálii získat americké ponorky na jaderný pohon.Ty původně měla podle dohody z roku 2016 dodat Francie.

Podle britské BBC se Francie dozvěděla o zrušení zakázky jen pár hodin před oficiálním oznámením spojenců. Austrálie při něm uvedla, že zrušila dohodu o nákupu 12 francouzských konvenčních ponorek v hodnotě 40 miliard dolarů (850 miliard korun).

Australský ministr obrany Petter Dutton ve čtvrtek uvedl, že Austrálie přistoupila ke změně dodavatele kvůli tomu, že chce „zajistit to nejlepší, pro národní bezpečnost“.

Podle šéfa francouzské diplomacie je zrušení zakázky ze strany Austrálie „nepřijatelné chování mezi partnery a spojenci“. Nejmenovaný francouzský diplomatický zdroj citovaný agenturou Reuters v pátek obvinil Británii z oportunistického chování. „Británie tuto operaci oportunisticky doprovodila,“ prohlásil zdroj. „Nepotřebujeme se v Paříži radit s naším velvyslancem, abychom věděli, co si o tom máme myslet a jaké z toho máme vyvodit důsledky,“ dodal zdroj. Ve svých oficiálních vyjádřeních Francie dává najevo své roztrpčení vůči Austrálii a USA, zatímco o Británii mlčí.

Francie už ve čtvrtek ostře kritizovala Spojené státy kvůli jejich nové spolupráci s Austrálií, Le Drian rozhodnutí označil za „brutální“ a za „vražení nože do zad“. Mnohem víc než současnému americkému prezidentovi Joeu Bidenovi se podle něj podobá činům jeho předchůdce Donalda Trumpa.

Francouzští představitelé v reakci na aktuální dění ve čtvrtek zrušili slavnostní akce na svém velvyslanectví ve Washingtonu a na palubě francouzské fregaty v Baltimoru, na nichž si měli v pátek připomenout pomoc jejich námořnictva americkému boji za nezávislost v roce 1781.

Díky nové dohodě se Austrálie stane sedmou zemí světa s dispozicí ponorek s jaderným pohonem. Podle americké CNN bude mít rozhodnutí značný ekonomický dopad na na francouzský sektor obrany. Francie také přijde o své strategické místo v Indo-Pacifiku, kde se nachází několik pro zemi strategicky významných míst.

Reklama

Doporučované