Hlavní obsah
Online

Děti na Slovensku se do lavic tento školní rok už nejspíš nevrátí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Americký stát New York ke dnešnímu dni eviduje již 92 381 lidí s koronavirem. Jejich počet přitom narostl za posledních 24 hodin o 8669. Od středy tam také nemoci COVID-19 podlehlo dalších 432 lidí.

Článek

Ve Spojených státech minulý týden požádalo o podporu v nezaměstnanosti zhruba 6,65 milionu lidí. Je to rekord a zhruba dvojnásobek počtu z předchozího týdne. Informovalo o tom dnes americké ministerstvo práce.

Americké podniky začaly propouštět kvůli šíření koronaviru, v jehož důsledku musela řada firem zavřít. Analytici v průměru čekali, že o podporu požádá zhruba stejný počet lidí jako o týden dříve. O práci teď přicházejí hlavně lidé v odvětvích, na která má pandemie nejtvrdší dopady, což jsou hotely, restaurace nebo firmy v letecké dopravě. Spojené státy zároveň momentálně evidují nejvíce nakažených na světě, je jich přes 200 000. Počet nakažených koronavirem celosvětově překonal hranici 900 000, přes 45 000 lidí už onemocnění podlehlo.

V Itálii je přes 110 000 nakažených, ve Španělsku počet případů nákazy překročil 100 000. Počet známých případů infekce v Británii za 24 hodin narostl o 4324 na celkových 29 474. Jde o rekordní denní nárůst.

Italské úřady za posledních 24 hodin zaznamenaly dalších 727 obětí. Celkem v zemi zemřelo 13 155 lidí, což je podle agentury Reuters zhruba 30 procent celosvětových obětí nemoci COVID-19.

Počet obětí koronaviru ve Španělsku přesáhl 10 000, když za den přibylo 950 úmrtí z řad nakažených, informovalo dnes ministerstvo zdravotnictví. Nově se koronavirus potvrdil u 8102 osob. Celkem se už v zemi nakazilo 110 238 lidí, z nichž skoro 27 tisíc se uzdravilo. Počet úmrtí za posledních 24 hodin je dnes ve Španělsku nejvyšší od vypuknutí nákazy v zemi.

  • Nejnovější čísla případů nákazy

    Podle posledních dat je počet případů nákazy koronavirem ve světě 1 002 159, uzdravených je 208 949 a 51 485 lidí nákaze podlehlo.

    Nejhůře zasažené státy:

    USA - 236 339 nakažených

    Itálie - 115 242 nakažených

    Španělsko - 110 238 nakažených

    Německo - 84 600 nakažených

    Čína - 82 432 nakažených

  • Americké akcie posílily díky energetickým podnikům

    Americké akcie dnes posílily. Velkou měrou k tomu přispěly energetické společnosti, které těžily z prudkého růstu cen ropy. Na akciovém trhu nicméně nadále panují obavy z negativních dopadů šíření koronaviru na ekonomiku.

  • Trump dekretem nařídil vládě podpořit výrobu ventilátorů

    Prezident Spojených států Donald Trump dnes s využitím zmocňovacího zákona o obranné výrobě nařídil vládě, aby zajistila dostatek surovin pro šest amerických výrobců nedostatkových ventilátorů. Oznámil to Bílý dům. Důvodem je podle prezidenta rozšířit produkci zdravotnického zařízení, které národ v době koronavirové krize nejvíc potřebuje.

    Nedostatek ventilátorů, potřebných k léčbě pacientů s těžším průběhem nemoci COVID-19, pociťují prakticky všechna velká americká města. Sám Trump ve středu řekl, že tento týden kapacitu dostupnosti těchto přístrojů vyčerpají města New York a New Orleans.

  • Mexiko kvůli koronaviru uzavřelo pláže

    Mexiko kvůli pandemii koronaviru uzavřelo své pláže. Na příslušném opatření, které dnes vstoupilo v platnost v letoviscích jako Cancún či Acapulco, se dohodlo ministerstvo zdravotnictví s vládami jednotlivých federálních států. Zavřít budou muset také hotely, uvedla dnes s odvoláním na prohlášení guvernéra státu Baja California Sur Carlose Mendozu agentura DPA.

    Mexiko v pondělí vyhlásilo stav zdravotní nouze, který předpokládá, že až do konce dubna budou zastaveny veškeré zbytné činnosti. Shromáždění více než 50 osob jsou zakázána. Zákaz vycházení nicméně vyhlášen nebyl a restaurace, obchody či letiště zůstávají otevřené. Prezident Andrés Manuel López Obrador byl kvůli tomu kritizován, že nebere krizi dostatečně vážně.

  • Světová banka je připravena poskytnout až 160 miliard USD

    Světová banka (SB) je v příštích 15 měsících připravena vynaložit až 160 miliard dolarů (zhruba čtyři biliony korun), aby pomohla státům řešit zdravotní důsledky šíření koronaviru a podpořit hospodářské oživení.

    Cílem tohoto programu je podle banky zkrátit dobu potřebnou k oživení, vytvořit podmínky pro růst, podpořit malé a střední podniky a pomoci ochránit chudé a zranitelné. SB dnes rovněž oznámila, že její vedení již schválilo první projekty nouzové podpory pro rozvíjející se ekonomiky v hodnotě 1,9 miliardy dolarů.

  • Koronavirus se potvrdil u milionu lidí

    Nákaza koronavirem se po celém světě potvrdila už u více než milionu lidí. Vyplývá to z údajů agentury AFP a dat serveru worldometers.info. Nemoc COVID-19 způsobená tímto virem si pak vyžádala po celém světě již přes 50 000 životů. Nejvíce obětí (téměř 14 000) nadále eviduje Itálie, mírně přes 10 000 lidí nákaze podlehlo ve Španělsku. Hranici 5000 zemřelých dnes zřejmě po započítání zemřelých z domovů důchodců překonala Francie.

  • Děti na Slovensku v tomto školním roce už do školy nejspíš nepůjdou

  • Studenti v Indianě se tento školní rok už do lavic nevrátí

    Veřejné školy ve státě Indiana by se neměly pro účely prezenčního studia otevřít do konce školního roku. Opatření se dotkne všech studentů do 19 let, výuka bude probíhat pouze distanční formou. K podobnému řešení se rozhodl i stát Michigan.

  • Ropa vykázala rekordní jednodenní růst v naději na nižší dodávky

    Ceny ropy se prudce zvyšují - severomořská ropa Brent i americká lehká ropa WTI vykázaly svůj nejprudší jednodenní nárůst v historii. Americká lehká ropa WTI přidávala krátce před koncem obchodování 25 procent na 25,38 dolaru za barel, což byl její nejvyšší jednodenní nárůst. Severomořská ropa Brent ve stejnou dobu zdražovala o 21,3 procenta na 30,02 dolaru za barel. Je to také rekordní jednodenní nárůst, ale cena stále zůstává o více než polovinu nižší než v závěru loňského roku.

    Ropa reaguje na prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Rusko a Saúdská Arábie brzy oznámí, že se dohodly na snížení těžby o deset až 15 milionů barelů denně. Moskva ale takový vývoj nepotvrdila. Trumpovu interpretaci dokonce záhy odmítl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který agentuře Interfax sdělil, že se žádný rozhovor s korunním princem nekonal.

  • Británie zvažuje certifikáty imunity pro vyléčené

    Ministr zahraničí Spojeného království Matt Hancock oznámil, že si někteří státníci pohrávají s myšlenkou osvědčení o imunitě pro ty, kteří se dokázali vyléčit z nákazy koronavirem. Těmto lidem by to umožnilo se vrátit alespoň částečně do běžného života.

  • 461 nakažených zdravotníků v Polsku

  • Američtí demokraté kvůli viru odložili nominační sjezd na srpen

    Vedení amerických demokratů dnes rozhodlo o odložení nominačního sjezdu strany, na němž se rozhodne o protikandidátovi Donalda Trumpa v listopadových prezidentských volbách. Podle informace serveru Politico se místo v červenci delegáti sjezdu kvůli koronavirové krizi sejdou až 17. srpna. O týden později mají v plánu uspořádat nominační sjezd republikáni.

  • Německá vláda jedná o finanční injekci pro Lufthansu

    Německá vláda jedná o poskytnutí pomoci největší německé letecké společnosti Lufthansa v řádu miliard eur. Vláda by v rámci této pomoci mohla v podniku získat podíl. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje obeznámené se situací.

    Lufthansa již kvůli koronavirové krizi odstavila většinu svých letadel. Ve středu oznámila, že se chystá zkrátit pracovní dobu téměř dvěma třetinám svých zaměstnanců.

  • Německo pomohlo menším podnikatelům už 1 miliardou eur

    Německé úřady zatím obdržely celkem 1,1 milionu žádostí o okamžitou finanční pomoc od samostatně výdělečných osob a malých podniků. Jedna miliarda eur už byla vyplacena, peníze většinou putují do restaurací, kadeřnictví nebo kosmetických salonů.

  • Američtí lékaři žádají v době pandemie lepší právní ochranu

    Američtí lékaři volají po zvýšené právní ochraně v obavě ze záplavy žalob během koronavirové krize. Podle Sdružení amerických zdravotníků (AMA) by žaloby mohly být důsledkem toho, že prudký nárůst nemocných koronavirem neumožňuje poskytovat jiným pacientům obvyklou péči. Lékaři jsou navíc mnohdy nuceni zasahovat v oborech mimo svou hlavní specializaci. K některým opatřením už přikročili guvernéři států New York, New Jersey a Michigan.

  • V Srbsku zadrželi novinářku, která psala o problémech nemocnice

    Do potíží se dostala v Srbsku novinářka, která ve středu informovala o problémech zdravotnického personálu Klinického centra Vojvodiny (KCV) v Novém Sadu. Vedení nemocnice se ohradilo proti tvrzením autorky, a policie ji proto předvedla k výslechu, informovala srbská média.

    Redaktorka zpravodajského portálu Nova.rs Ana Laličová napsala, že v novosadském klinickém centru je nedostatek vybavení a že podmínky práce v době pandemie jsou tam „zcela chaotické“. Mimo jiné zdravotní sestry nemají ochranné prostředky, a nechtějí proto chodit do práce.

  • Financial Times: Postup nákazy ve světě v grafech

Reklama