Hlavní obsah

Průlom v USA: Byla mužem, teď má klíčovou roli ve zdravotnictví

Foto: Profimedia.cz

Rachel Levineová.

Reklama

Americký Senát ve středu do funkce náměstkyně ministerstva zdravotnictví potvrdil Rachel Levineovou. Ta se tak stala první transgender osobou na významném vládním postu.

Článek

Proti nástupu této lékařky na ministerstvo zdravotnictví, kde bude působit coby hlavní poradkyně pro otázky veřejného zdraví, se ostře stavěli hlavně republikánští senátoři. Pro její jmenování nakonec hlasovalo všech 50 demokratů a proti se vyslovilo 48 republikánů. Do řad demokratů se v případě tohoto rozhodnutí postavili Lisa Murkowská, republikánská senátorka za Aljašku, a její stranická kolegyně Susan Collinsová za stát Maine.

Levineová do Washingtonu přichází ze státu Pensylvánie, kde odpovídala za boj s pandemií covidu-19 a stala se jeho tamní tváří, píše agentura AP s tím, že jde o profesorku pediatrie a psychiatrie. Očekává se, že mimo jiné bude dohlížet na programy zdravotnických služeb v USA.

Americký prezident Joe Biden při nominaci Levineové v lednu uvedl, že si ji na důležitý post na ministerstvu zdravotnictví vybral kvůli jejím zkušenostem. Levineová podle něj „přinese stabilní vedení a nezbytné odborné znalosti, které potřebujeme, abychom lidi dostali skrze pandemii – bez ohledu na místo původu, rasu, náboženství, sexuální orientaci, genderovou identitu nebo zdravotní postižení“.

Aktivisté za práva transgenderových osob Bidenovo rozhodnutí přivítali jako historický průlom, jelikož jen málo takových lidí doposud zastávalo důležité posty na federálních úřadech, informuje agentura AP. Hlasování o potvrzení Levineové však přišlo v době, která by se dala považovat za náročnou právě zejména pro příslušníky trans komunity.

Některé zákonodárné sbory – zejména ty pod kontrolou republikánů – totiž uvažují o bezprecedentní vlně návrhů zákonů zaměřených proti mladým trans lidem. Jeden ze zákonů například usiluje o zákaz pro trans dívky a mladé ženy v případě zapojení se do ženských školních sportů. Jiný z návrhů pak cílí na zdravotnictví a snaží se zakázat nebo omezit některé typy lékařské péče pro transsexuální mládež. Žádné z takových opatření však dosud nezískalo konečné schválení.

Právě i v tomto ohledu se Levineová stala terčem poznámek a dotazů ze strany republikánů. Rand Paul, senátor za stát Kentucky, který ve středečním hlasování stál proti jmenování nové náměstkyně, ji například na konci měsíce února konfrontoval s otázkou, zda věří, že nezletilí jsou schopni učinit takové zásadní rozhodnutí, jako je změna pohlaví.

Odpovědí mu tehdy byla nabídka k širší diskuzi o daných problémech a informace, že transgenderová medicína „je velmi složitá a rozvrstvená oblast s důkladným výzkumem a standardy péče“. Již dříve se také Levineová nechala slyšet, že hormonální terapie a léky blokující pubertu mohou být cennými lékařskými nástroji, jak ušetřit transsexuální mládež psychických utrpení a rizika spáchání sebevraždy.

Proběhlé hlasování již zpochybnila konzervativní aktivistická skupina Family Research Council (FRC), které se mimo názorů Levineové na lékařskou péči pro transsexuály nelíbí ani její pozitivní přístup k interrupci. „Levineová může být tím nejextrémnějším radikálem, jakého kdy Senát potvrdil,“ cituje agentura AP Travise Webera, viceprezidenta FRC.

Co se týče koronavirové pandemie, vysloužila si Levineová během svého působení v Pensylvánii od každého trochu. Kritika na její osobu mířila například kvůli tomu, že severovýchodní stát zaostává v míře testování za ostatními. Chválu však získala třeba za to, že na rozdíl od jiných podnikla kroky k zastavení šíření viru, a vyzdvihována je také za svůj klidný a rozvážný způsob, kterým s veřejností o pandemii hovořila, píše pensylvánský web PennLive.

Reklama

Doporučované