Hlavní obsah

USA řeší první oběť i nevysvětlitelné šíření koronaviru mezi lidmi, kteří nikam necestovali

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Spojené státy hlásí první úmrtí pacienta, který se nakazil novým typem koronaviru. Podle zdravotnických úřadů pacient zemřel ve státě Washington na západním pobřeží USA.

Článek

Ve Spojených státech se infekce novým typem koronaviru prokázala u zhruba šesti desítek lidí. Většina z nich jsou evakuovaní cestující z lodi Diamond Princess kotvící u japonských břehů, kde se nakazily stovky pasažérů a členů posádky. Úřady ale zaznamenaly případy onemocnění i u osob, které nikam necestovaly ani nebyly ve styku s nikým, kdo by pobýval v rizikových zemích.

Čtyři takoví pacienti byli identifikováni v Kalifornii, v Oregonu a ve státě Washington. Jak přišli do kontaktu s nákazou, není zatím známo. Deník The New York Times píše, že jde nejspíš o takzvaný komunitní přenos – tedy o situaci, kdy se nepodaří nákaza izolovat a v dané lokalitě hrozí přenos v podstatě kdekoliv.

Americké úřady zatím něco takového nepotvrdily, komunitní přenos nákazy je však znám zatím z několika zemí, do nichž se nedoporučuje kvůli riziku nákazy cestovat.

Podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí je komunitní přenos nového koronaviru zatím prokázán v Číně, v Hongkongu, v Íránu, v některých oblastech Itálie (Emilia-Romagna, Lombardie, Piemont, Benátsko), v Japonsku, v Singapuru a v Jižní Koreji. Až na Čínu ve všech platí, že komunitní přenos je „lokalizovaný, nebo na nízké úrovni“.

Oproti zmíněným zemím evidují zatím Spojené státy mnohem méně případů, kdy se lidé novým koronavirem nakazili – je jich kolem 60, zatímco například v Itálii jde řádově o stovky (650), v Koreji a Číně pak o tisíce respektive desítky tisíc případů (Jižní Korea má přes 3 tisíce případů, Čína přes 79 tisíc).

Zmíněné čtyři případy se však dosavadnímu průběhu nákazy v USA vymykají a mohou způsobit, že USA seznam zemí s komunitním přenosem rozšíří.

Ve středu se objevil případ nákazy s neznámým původem v Kalifornii, pacient údajně nikam necestoval ani nepřišel do kontaktu s nikým, u koho by se koronavirus zjistil. Další tři takové případy nahlásily úřady v pátek, jeden je rovněž z Kalifornie, o další dva se dělí už zmíněné státy Oregon a Washington.

Americké Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) ke třem novým případům nejasného původu uvedlo, že lze vycházet z toho, že tito lidé se nakazili ve svém okolí. Pokud by tomu tak skutečně bylo, znamená to podle agentury Reuters zásadní změnu v americkém boji proti infekci, protože dosud se úřadům dařilo držet nákazu díky izolaci pacientů pod kontrolou.

List The New York Times zdůrazňuje, že vzdálenost mezi výskytem podezřelých případů dosahuje téměř 1500 kilometrů.

„Víme jen to, že virus je tady přítomný na určité úrovni, ale zatím nevíme, na jak vysoké,“ řekla lékařka Sara Codyová z okrsku Santa Clara, když oznamovala nový případ. Podle lékařky se jedná o novou situaci pro zdravotnické úřady, protože se ukazuje, že karantény a cestovní omezení už k zastavení šíření viru nestačí.

Americká vláda dosud hodnotí riziko nákazy v USA jako nízké a o situaci tvrdí, že ji zvládá.

Postup vlády ale jako nedostatečný kritizují demokratičtí zákonodárci. Úřadující personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney obvinil média, že kvůli koronaviru rozdmýchávají paniku ve snaze odstavit prezidenta Donalda Trumpa od moci.

Prezident Trump kvůli šíření infekce koronaviru odřekl setkání s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem. Ten měl do USA odletět v neděli.

Reklama

Doporučované