Hlavní obsah

USA: V Saúdské Arábii útočil Írán, odboráři chtějí přidat a Slavia se vrací do Ligy mistrů

Polední zprávy 17. 9. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:02 – USA: V Saúdské Arábii útočil Írán

USA i Saúdská Arábie ukazují prstem na Írán – viní ho z odpovědnosti za víkendové útoky na ropná zařízení na východě saúdského království. K těm se přihlásili jemenští povstalci – a pohrozili dalšími útoky. I přesto USA i Saúdové tvrdí, že za nimi stojí Teherán.

01:55 – Odboráři chtějí přidat

Do pražského Karlína se sjely stovky odborářů z celé České republiky. Takzvaný manifestační mítink Českomoravské konfederace odborových svazů se během pěti let přetavil v jednu z největších politických show v zemi.

05:02 – První dítě z transplantované dělohy

V Česku přišlo na svět první dítě matce s transplantovanou dělohou. Chlapec se narodil 29. srpna císařským řezem v motolské nemocnici v Praze. On i matka, která transplantaci dělohy podstoupila v roce 2017, jsou v pořádku. Dělohu lékaři ženě ponechali pro možnost druhého těhotenství. První dítě ženě s transplantovanou dělohou se narodilo v roce 2014 ve Švédsku.

05:40 – Bude se chtít Skotsko odtrhnout?

Přesně před pěti lety proběhlo ve Skotsku referendum o nezávislosti. Skotové se tehdy rozhodli ve Spojeném království zůstat, po dvou letech ale přišel na řadu brexit. Skotsko by v případě jeho verze bez dohody mohlo přijít až o sto tisíc pracovních míst. Skotská národní strana proto nadále bojuje o vypsání druhého referenda.

07:13 – Britský soud řeší přerušení jednání parlamentu

Britský nejvyšší soud dnes začal přezkoumávat, jestli je pětitýdenní přerušení zasedání britského parlamentu zákonné. Kritici premiéra Borise Johnsona tvrdí, že tím chtěl umlčet parlament naladěný proti tvrdému brexitu. Případem se už zabývaly soudy v Edinburghu a Londýně, na verdiktu se ale neshodly. Rozhodnutí nejvyššího soudu může padnout v rámci několika dnů až týdnů.

07:32 – Kontroverze v Polsku

Kontroverze v Polsku vzbudil volební program vládnoucí strany Právo a spravedlnost. Pokud konzervativci v říjnových parlamentních volbách vyhrají, chtějí změnit pravidla imunity poslanců, ale i soudců a prokurátorů, a pokračovat v reformách justice. Za ty je kritizuje Evropská komise.

11:05 – Správkyně Hongkongu bude jednat s demonstranty

Demisi správkyně Carrie Lamové, právo sami volit vedení města, ale i vyšetření údajných násilností ze strany policie při demonstracích a propuštění zadržených – to jsou další požadavky účastníků hongkongských demonstrací. Ten hlavní – zrušení návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny – už byl vyslyšen, správkyně ho stáhla 4. září. Protesty ale neutuchají. A Lamová je nyní připravena jednat s obyvateli.

12:50 – Volby v Izraeli

V Izraeli dnes lidé zamíří k předčasným volbám – letos už podruhé. Není přitom jisté, zda se jejich výsledek bude zásadně lišit od těch dubnových, po kterých se premiérovi Benjaminu Netanjahuovi nepodařilo sestavit vládní koalici. Průzkumy opět předpovídají těsný souboj premiérovy pravicové strany Likud a centristické koalice Modrá a bílá někdejšího náčelníka generálního štábu izraelské armády Bennyho Gance.

13:35 – Soud kvůli „trafikám“

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes pokračuje ve výslechu svědků v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS během vlády Petra Nečase. Obžaloba viní jeho partnerku Janu Nečasovou z toho, že dostávala luxusní dary a nezdanila je. Statisícové dary pro Janu Nagyovou-Nečasovou v minulosti přiznal třeba miliardář Daniel Křetínský.

16:24 – Policie obvinila lékařku Pardubické nemocnice

V případu Adama Vyčítala, který po operaci mandlí silně krvácel a následně upadl do vigilního kómatu, padla po více než dvou letech obvinění. Policie viní Pardubickou nemocnici, jednu lékařku a dvě sestry z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Policejní mluvčí Ivana Ježková uvedla, že „přibraní znalci doslova zkonstatovali, že postup lékařky i obou zdravotních sester byl nejen proti současné zavedené lékařské vědě, ale i proti zdravému rozumu”.

16:53 – Slavia v Lize mistrů

Pražská Slavia se dnes po 12 letech představí znovu v základní skupině Ligy mistrů. V Miláně vyzve favorizovaný Inter. Sešívání se už ale na mezinárodní scéně stačili otrkat a nechtějí se smířit s rolí outsidera.

Reklama

Doporučované