Hlavní obsah

Teploty spadly hluboko pod nulu. A ceny energií v USA vyskočily o 4000 %

Foto: Profimedia.cz

Sněhová nadílka v Portlandu.

Reklama

Se silnými mrazy bojuje nejen Evropa a Asie, ale také sever Ameriky. Kvůli tamním rekordním mrazům vystřelily ceny energií v USA prudce nahoru.

Článek

Severní Ameriku sevřel od pobřeží k pobřeží silný mráz a jedna ledová bouře střídá druhou.

Teploty v Chicagu o víkendu klesaly až k minus 19 stupňům, ale vichr snížil pocitovou teplotu až k minus 25. „Není to jen o teplotách, ale také o délce tohoto mrazivého období,“ řekl pro agenturu Bloomberg hlasatel z amerického centra předpovědi počasí Marc Chenard. A má být hůř, masy promrzlého vzduchu pronikly hluboko na jih až do Texasu.

Chvějí se nejen promrzlí obyvatelé, ale také ceny plynu a elektřiny. Závody na zpracovávání zemního plynu musejí omezovat výrobu, protože jim v potrubích mrznou produkty. A čeho je málo, tomu cena stoupá.

Skok o 4000 %

Ceny topných olejů ve státě Oklahoma vzrostly za dva dny o více než 4000 procent, elektřina v některých částech Texasu dosáhla hranice 5000 dolarů za megawatthodinu. A klesá i těžba ropy v oblasti Permian Basin, která je největší americkou ropnou zásobárnou.

Texaský přední energetický regulátor přijal nouzová opatření, aby zajistil domácnostem, nemocnicím, veřejným službám a dalším v oblasti „lidských potřeb“ přednostní přístup k plynu. Pracovníci texaské komise pro železnice varovali, že následující dny budou mít „vážný dopad na poskytování energetických zdrojů“.

Primárním palivem používaným v elektrárnách v Texasu je plyn. Provozovatel státní sítě očekává, že poptávka po elektřině kvůli zimě rekordně vzroste. Průměrné ceny vzrostly podle Bloombergu v sobotu o více než 2400 % na více než 4200 dolarů za megawatthodinu. V deset hodin dopoledne vyskočila průměrná cena v západním centru Texasu na 5 775,95 dolaru za megawatthodinu, což je nejvíce od roku 2010.

+1

Ve Fort North v Texasu přes víkend předpovídali, že napadne až 15 centimetrů sněhu. Mrznoucí déšť tvoří nebezpečné podmínky, ve čtvrtek došlo k hromadné srážce 130 vozidel, která si vyžádala šest obětí a desítky zraněných.

Předpověď hlásí na příští týden až 300 nových teplotních rekordů, zejména pak v oblasti Great Plains od Kanady k Texasu. New York se bude potýkat s ledovou bouří a sněhem od neděle. „V Texasu jsou teploty nejextrémnější,“ uvedl pro Bloomberg Andy Weissman, ředitel energetické výzkumné firmy EBW AnalyticsGroup. Pokud se během rekordní zimy rozšíří výpadky výroby plynu, mohlo by to podle něj být nebezpečné.

Podle Chenarda je možné, že se teploty ve městě Abilene v Texasu, který se nachází západně od Dallasu, budou pohybovat pod nulou až osm dní za sebou, což by byl nový rekord.

Reklama

Doporučované