Hlavní obsah

Ústavní žaloba na prezidenta Zemana, Babiš v OSN a odvolání herce Pavla Ustinova

Polední zprávy 26. 9. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:42 – Ústavní žaloba na prezidenta Zemana

Poslanci projednávají ústavní žalobu na prezidenta Zemana. Aby doputovala k ústavním soudcům, muselo by pro její podání hlasovat nejméně 120 z 200 poslanců. Dění v Poslanecké sněmovně komentovala reportérka Zuzana Černá.

„Když se podíváme do jednacího sálu, vidíme spoustu prázdných lavic. Napočítala jsem asi 50 poslanců, kteří se omluvili buď z celé debaty nebo z nějaké její části,“ popsala účast jednání Černá.

Celé jednání sledujeme zde.

05:02 – Ústavní stížnost v kauze podpáleného kostela

Jeden ze tří mladíků odsouzených za podpálení dřevěného kostela v Třinci-Gutech Jakub Hurník, podal ústavní stížnost. V případu figuroval jako řidič, další dva pachatele ke kostelu dovezl. Ve vězení si má odpykat osm let. Kostel Božího Těla ze 16. století byl národní kulturní památkou. Shořel předloni v srpnu.

05:22 – NG zatím povede krizová manažerka

Plán na to, jak vyřešit situaci ve svém resortu, dnes představí ministr kultury Lubomír Zaorálek. Ten zrušil výběrové řízení na šéfa Národní galerie, které vypsal ještě jeho předchůdce Antonín Staněk. Vedením galerie plánuje Zaorálek dočasně pověřit ekonomku Anne-Marii Nedomu, která by měla v pozici krizové manažerky instituci stabilizovat.

05:43 – Pyrotechnici zlikvidovali leteckou pumu

Pyrotechnici v Liberci kolem půlnoci zajistili nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války. Podle libereckého primátora zřejmě pochází z bombardování libereckého letiště z konce války. Její zneškodnění jim trvalo asi 20 minut. Přímo z místa i okolí museli hasiči evakuovat asi pět tisíc lidí. Ti se do svých domovů mohli vrátit až po šesti hodinách.

06:06 – Andrej Babiš na Valném shromáždění OSN

Boj za klima ano, ale ne na úkor prosperity. I to řekl premiér Andrej Babiš v projevu na Valném shromáždění OSN v New Yorku. Podle něj není klimatická změna jediným problémem lidstva. Za další označil hladomor, chudobu nebo nedostatek pitné vody. Babiš také ujistil, že Česko závazky z Pařížské dohody dodržuje. Jedná tak ale podle jeho slov jen málo zemí. V projevu zmínil i švédskou aktivistku Gretu Thunbergovou. Zapochyboval, zda její emotivní řeč na klimatickém summitu povede k racionální diskuzi. K tématu hovořil Jan Freidinger z organizace Greenpeace.

„Ten cíl, který určila Pařížská dohoda, rozhodně neplníme,“ řekl Freidinger. „Babišův projev byl stejně prázdný jako sál, ve kterém byl pronášen.“

11:54 – Trump naléhal na Zelenského

Dnes odpoledne bude zveřejněn text udání zatím neznámého whistleblowera z řad pracovníků amerických tajných služeb. Ten upozornil na problematický rozhovor prezidenta USA Donalda Trumpa a prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Trump měl po Zelenském požadovat, aby Kyjev vyšetřoval obchodní styky syna demokratického uchazeče o Bílý dům Joe Bidena.

14:24 – Požár chemičky ve Francii

Chemičku ve na severu Francie ve městě Rouen dnes brzy ráno zachvátil požár. Na místě zasahují dvě stovky hasičů. Nikdo se podle nich nezranil. Kouř z požáru by podle francouzského ministerstva vnitra neměl být nebezpečný. Z okolí 500 metrů byli přesto všichni evakuováni a v Rouenu i v okolních městech jsou dnes zavřené školy.

14:48 – Zemětřesení v Indonésii má nejméně jednu oběť

Východní Indonésii zasáhlo silné zemětřesení. Podle posledních zpráv má nejméně jednu oběť. Lidé se obávali, že by otřesy mohly vyvolat cunami a v panice se utíkali schovat do výše položených míst. Epicentrum se nacházelo 37 kilometrů na severovýchod od města Ambon. Větší materiální škody zatím hlášeny nejsou, nicméně informace se stále upřesňují.

15:12 – Ledovec na Mont Blancu v pohybu

Evakuace obyvatel a uzavírka několika silnic, taková je první reakce italských úřadů na hrozící klimatický problém. Do pohybu se totiž dává ledovec na nejvyšší evropské hoře Mont Blanc. Brzy by se podle odborníků mohl sesunout do údolí. Už teď se přitom denně pohne i o víc než půl metru.

15:30 – Izraelský prezident pověřil sestavením vlády Netanjahua

Izraelský prezident Reuven Rivlin pověřil sestavením vlády dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua. Jeho Likud u voleb získal míň mandátů než uskupení Modrá a bílá Bennyho Gance, přesto dostal šanci vést povolební vyjednávání a stát se příštím premiérem. Svého konkurenta Gance už vyzval k vytvoření vlády národní jednoty.

16:10 – Odvolání herce Pavla Ustinova

Ruský herec Pavel Ustinov si na vyřešení jeho odvolání proti odsuzujícímu verdiktu ještě musí počkat. Moskevský soud totiž odročil jeho případ do 30. září. Původně byl odsouzen na 3 a půl roku za údajné napadení policisty při protivládní demonstraci. Po vlně kritiky ho nakonec úřady podmínečně v pátek propustily. Ke kauze se vyjádřil politolog Karel Svoboda z FSV UK.

„Důvod jeho obvinění je, že Ustinov údajně provolával protistátní hesla,“ řekl Svoboda. „Ustinov měl štěstí v tom, že jeho zatčení bylo nahráno. Nemyslím si, že je Ustinov nebezpečný pro Kreml. Byla to jen taktika, jak zastrašit demonstranty.“

21:14 – Sport

24:15 – Počasí

Reklama

Související témata:

Doporučované