Hlavní obsah

Ústavní žaloba na Trumpa už je v Senátu

Foto: Profimedia.cz

Demokraté ze Sněmovny reprezentantů předali ústavní žalobu na Donalda Trumpa.

Reklama

Vedoucí představitelé americké Sněmovny reprezentantů formálně předali ústavní žalobu na Donalda Trumpa Senátu. Jde o první krok v zahájení procesu, během kterého horní komora Kongresu rozhodne o exprezidentově vině, či nevině.

Článek

Už podruhé během jediného roku se devět zástupců Sněmovny reprezentantů vydalo na obřadní pochod americkým Kapitolem, aby doručili Senátu žalobu na bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Důvodem jsou události, které se 6. ledna odehrály v těch samých chodbách sídla Kongresu.

Senátní lídři už dříve oznámili, že se žalobou budou zabývat až od 9. února, šéf demokratů v horní komoře Chuck Schumer v neděli prohlásil, že její projednávání bude spravedlivé, ale rychlé. Senát by mohl v případě uznání viny Trumpovi zakázat v budoucnu usilovat o veřejný úřad. Což by například znamenalo, že by se nemohl podruhé ucházet o funkci prezidenta.

Už druhé ústavní žalobě, takzvanému impeachmentu, čelí Trump jako první prezident v historii Spojených států. První žalobu vyvolala jeho snaha přimět ukrajinského prezidenta k zahájení vyšetřování energetické firmy, v níž působil syn současného prezidenta a někdejšího Trumpova volebního soka Joea Bidena. Senát ho však tehdy osvobodil.

Současná žaloba se týká role, kterou Trump sehrál v útoku svých příznivců na budovu Kongresu z 6. ledna, při němž zemřelo pět lidí. Trump krátce před nepokoji vyzval své podporovatele k pochodu na Kapitol a mimo jiné jim řekl, že musejí „bojovat hlava nehlava“ proti údajným volebním podvodům, jejichž existenci se mu však nepodařilo dokázat.

Podobnou rétorikou Trump mobilizoval své voliče už několik předchozích měsíců od doby, kdy některá média začala předpovídat jeho prohru v listopadových volbách, informuje agentura Reuters. Mnohé sociální sítě se tak i kvůli tomuto faktoru rozhodly dočasně či natrvalo odstavit Trumpovy účty u nich vytvořené.

Podle šéfa Twitteru Jacka Dorseyho Trumpovo vyjadřování na platformě vytvořilo pro firmu „mimořádnou a neudržitelnou“ situaci. Riziko pro veřejnou bezpečnost, které vyplývalo z prezidentova podněcování útoku na Kapitol a dalších potenciálně zlověstných zpráv, tak prý nedalo společnosti jinou možnost.

V pondělí se pro americkou CNN k ústavní žalobě vyjádřil i prezident Joe Biden. Podle toho se dané kroky „musely provést“, pokud by se tak totiž nestalo, mohlo by vše mít mnohem horší dopad. Prezident se zároveň podělil o svou předtuchu, podle níž v tuto chvíli nebude dostatečné množství republikánů, kteří by pro Trumpovo odsouzení hlasovali.

Aby byl Trump odsouzen, potřebují demokraté 17 „přeběhlíků“ z řad republikánů. Někteří jsou však toho názoru, že Senát nemá ústavní moc usvědčit bývalého prezidenta, a u jiných podporou Trumpa neotřásly ani nepokoje v prostorách Kapitolu. To je případ například senátora Tommyho Tubervilla za Alabamu, který uvedl, že Trump je jedním z důvodů, proč je v Senátu, takže pro něj hrdě udělá vše, co bude moci, píše agentura AP.

„Nakopl dav a povzbudil ho, aby pochodoval na Kapitol v době, kdy Kongres vykonával svou ústavní odpovědnost,“ sdělil naopak v rozhovoru s americkou CNN Mitt Romney, senátor za stát Utah, který minulý rok jako jediný z Republikánské strany hlasoval pro odsouzení Trumpa v případě prvního impeachmentu.

„Ta obvinění jsou velmi vážná a prezident se ještě neobhájil. Zaslouží si šanci být vyslechnut, ale je důležité, abychom si prošli normálním soudním procesem a dosáhli řešení,“ řekl Romney.

Reklama

Doporučované