Hlavní obsah

Trump a Melania získají luxusní důchod. Nezruší ho ani impeachment

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump s manželkou Melanií před odletem na Floridu poslední den ve funkci.

Reklama

Donald Trump po čtyřech letech opouští Bílý dům. Odnáší si s sebou spolu s titulem bývalého prezidenta USA i mnoho finančních benefitů. Jaký důchod dostane? Kolik za rok vláda utratí za exprezidentské výlohy?

Článek

Odchod bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa byl sice složitý, má se ale na co těšit. S koncem jeho mandátu mu, stejně jako všem americkým exprezidentům, vzniká nárok na roční důchod ve výši 221 400 dolarů (4,7 milionu korun) a další výhody v hodnotě ještě mnohem vyšší.

Další benefity, které Trump kromě svého důchodu získá, mohou být značné – cestovní náhrady, kancelářské prostory a plat zaměstnanců mohou pro exprezidenta převýšit i 1 milion dolarů ročně. Podle analýzy Národní nadace unie daňových poplatníků (NTUF) se od roku 2000 poskytlo celkem 56 milionů dolarů čtyřem současným žijícím bývalým prezidentům.

Jak se ale říká, „neříkej hop, dokud nepřeskočíš“. Mohlo by se totiž ještě stát, že o svůj prezidentský důchod Donald Trump přijde. Přestože exprezident nyní čelí impeachmentu (ústavní žalobě), kterou už odsouhlasila Sněmovna reprezentantů a nyní míří do Senátu, odborníci podle USA Today upozorňují, že prezident Spojených států přijde o zmíněnou řadu benefitů jen za předpokladu, že je z funkce odvolán před koncem mandátu. Kongres nicméně může ohledně odstranění výhod přijmout nový zákon. Ten by se stal pro Trumpovy výhody osudným.

Cestování, kancelář i bezpečnost hrazeny

Pokud ale zvláštní zákon nevznikne, bude mít Donald Trump mimo jiné přístup ke zprávě o bezpečnostních hrozbách a zahraniční politice, kterou pro americkou hlavu státu denně sestavují zpravodajci.

Nový prezident Spojených států Joe Biden by nicméně mohl rozhodnout, že poskytnutím informací Trumpovi je ohrožena národní bezpečnost, a přístup k informacím odvolat.

Další výhodu, kterou si Trump spolu s jeho manželkou Melanií z funkce odnáší, je nárok na doživotní ochranu. Americká tajná služba dostane na starost jak manžele, tak jejich nezletilého syna Barrona. Jak píše server CNN, peníze na ochranu jdou z rozpočtu tajné služby a částka není veřejná.

Trump získá také sedmiměsíční kompenzace za odchod z funkce. To zahrnuje peníze na zřízení a vybavení oficiální kanceláře kdekoli v USA.

To je podle Demiana Bradyho, ředitele výzkumu Národní nadace unie daňových poplatníků, jedna z vůbec nejdražších výhod pro bývalé prezidenty. A to z jednoho prostého důvodu – není limitována žádným finančním stropem. Bývalí prezidenti Bill Clinton, George W. Bush a Barack Obama měli podle slov Bradyho jen za loňský rok výdaje na kancelářské prostory více než 500 000 dolarů.

K příspěvku na kancelářské nájemné Trump dostane ještě milion dolarů ročně (21,6 milionu korun) na pokrytí cestování pro sebe a až dva zaměstnance. Jeho žena Melania má nárok až na 500 tisíc dolarů ročně na oficiální cestování a bezpečnost.

V době, kdy byl Donald Trump ještě prezidentem, měl nárok na plat 400 tisíc dolarů ročně (8,6 milionu korun). Už na začátku svého politického období ale veřejnost informoval, že částku věnuje charitě. Protože prezident USA musí ze zákona pobírat plat, Trump si pokaždé nechal pouze symbolický jeden dolar.

Za lékaře zaplatí sám

Jednou z výjimek, na které se výhody postprezidentské funkce nevztahují, je zdravotní péče. Oba manželé budou mít sice přístup k nejlepší lékařské péči, zadarmo to ale nebude. Musí za ni zaplatit základní poplatky.

Snížení důchodu exprezidentům?

Zákon stanovující prezidentské důchody byl přijat v roce 1958, kdy Harry Truman, tehdy jeden ze dvou žijících bývalých prezidentů, měl finanční problémy. V posledních letech se ale objevují výzvy k ukončení nebo snížení důchodu a výhod pro bývalé prezidenty, zejména proto, že většina prezidentů má dnes vlastní zdroje, ať už z podnikání, knih, nebo veřejných vystoupení.

„V moderní době mají bývalí prezidenti značný výdělečný potenciál. Takže jejich důchod se stal spíš dotací milionářů,“ uvedl Brady z NTUF.

Brady tvrdí, že i když peníze pro exprezidenty dosáhnou pouze 4 milionů dolarů ročně, což je nepatrná část federálního rozpočtu, který je v bilionech dolarů, lze ušetřit alespoň nějaké peníze.

„Každou příležitost, kde můžeme snížit zbytečné výdaje, bychom měli využít,“ řekl.

V roce 2016 schválil Kongres návrh zákona, který by stanovil paušální výplaty důchodů pro exprezidenty na 200 000 dolarů ročně a omezil ostatní výdaje na dalších 200 000 dolarů ročně na jednoho exprezidenta. Zvyšování důchodů by se vázalo na inflaci, stejně jako se vypočítává zvýšení dávek sociálního zabezpečení.

Obama, který byl v té době ve funkci, ale vetoval legislativu a řekl Kongresu, že tak učinil, protože návrh zákona by také ukončil platy a výhody zaměstnanců exprezidentů a znesnadnil tajné službě ochranu bývalých prezidentů.

Reklama

Doporučované