Hlavní obsah

Ústecké Činoherní studio Černou sanitku zahraje ve vyloučených lokalitách

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Poslední premiérou divadelní sezony ústeckého Činoherního studia je inscenace Černá sanitka. Představení soubor ve spolupráci s Člověkem v tísni zahraje i ve vyloučených lokalitách Ústeckého kraje.

Článek

Autorem představení je Adam Ernest, který se nechal inspirovat městskými legendami současnosti sepsanými Petrem Janečkem. Na scéně se jako výrazná kulisa objeví dodávka. „Chtěli jsme udělat představení s lehce hororovou tematikou, které by se zároveň hrálo venku, a to většinou v čase, kdy je ještě světlo,“ uvedl Ernest.

Spojit tyto věci vypadalo podle něj jako nereálný koncept, proto vznikl nápad na využití tzv. urban legends, městských pověstí, které fungují na podobném principu jako vyprávění strašidelných historek na táboře. „Proto se mi sbírka (Černá sanitka), která podobných více či méně známých báchorek obsahuje zhruba 150, zdála jako super inspirační zdroj,“ uvedl Ernest.

Příběh je zasazen do Ústí nad Labem, kde se setkávají tři kamarádi na začátku léta. „Vzduchem tepe hudba, tělem šije extáze a na okolních sídlištích někdo unáší děcka,“ uvádí mluvčí divadla Petr Kuneš k popisu hry. Poprvé hru uvidí lidé v pátek v ústecké čtvrti Předlice.

Nápad na hraní ve vyloučených lokalitách se zrodil v hlavě Ernesta a Davida Šiktance. „Naše divadlo je v Ústeckém kraji. Ten podobných lokalit obsahuje spoustu a tvářit se, že tu nejsou, a potichu je obcházet, podle mě nikam nevede. Rád bych ale, aby se Černá sanitka v budoucnu nehrála jen v lokalitách vyloučených na základě etnika, ale i v dětských domovech, pasťácích nebo třeba vězeních. Navíc jsme příspěvková organizace, která právě podobnými akcemi naplňuje svůj význam,“ uvedl Ernest.

Autorem scénické hudby je Petr Škarohlíd, autorkou kostýmů se stala Simona Pekařová, na výpravě inscenace pracoval Štěpán Kovář. Hrají Andrea Berecková, Lukáš Černoch, Petr Uhlík, Jan Hušek, Annette Nesvadbová.

Reklama

Doporučované