Hlavní obsah

V říjnu by se v Ústí mohl konat festival inovací a kreativity Maker Faire

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V říjnu by se v Ústí nad Labem mohl konat festival inovací a kreativity Maker Faire. Zastupitelé města ale nepodpořili žádost o dotaci, protože její součástí byla položka rezerva, kterou podle nich nejde vyúčtovat.

Článek

Organizátoři žádají o peníze také kraj. Na festivalu, který se už konal například v Praze, ukazují různí kutilové své dovednosti. Jde například o lidi, kteří propojují staré řemeslo s novými technologiemi.

„My tomu říkáme kutil 21. století,“ uvedl za pořadatele festivalu Daniel Jirotka. Zda, se festival v Ústí nad Labem uskuteční, podle něj zatím není jasné, bude o tom jednat s dalšími kolegy. „Cíl je jasný. Rádi bychom, aby v Ústí nad Labem festival Maker Faire mohl proběhnout, a je otázka, jestli v menší míře,“ doplnil.

Pořadatelé žádali vedení města o 150 tisíc korun, kraj bude rozhodovat o dotaci 130 tisíc korun. „Děláme to tak standardně, že město žádáme o trošku víc, kraj o trošku míň a snažíme se, aby oba subjekty byly zainteresované, protože je super, když je kooperace mezi městem a krajem,“ řekl Jirotka. Dodal, že podobnou situaci, kdy město neschválilo dotaci, zažil už v Českých Budějovicích.

První ročník Maker Faire v Praze v roce 2018 představil asi 180 projektů a o víkendu se ho zúčastnilo na 10.000 lidí. Poprvé se festival uskutečnil v roce 2006 v San Francisku. Inovace mohou představit zahrádkáři, designéři či vědci, zapojit se mohou i školy či organizace.

Reklama

Doporučované