Hlavní obsah

Ústecké muzeum vyzvalo k uctění výročí narození továrníka

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ústecké muzeum vyzvalo obyvatele krajského města k uctění 166. výročí narození proslulého továrníka. Každoroční hromadný rituál u hrobky Johanna Schichta se letos kvůli epidemii neuskuteční.

Článek

Historici k hrobce mýdlo s jelenem, výrobek, kterým se továrna proslavila, přinesou. ČTK o tom informovalo muzeum. Před rokem, krátce po potvrzení prvního případu koronaviru v Česku, se setkání s položením mýdla ještě uskutečnilo. Přišlo na sto lidí, mezi jinými se u velkoryse zdobené secesní hrobky na střekovském hřbitově zastavil i jeden z potomků rodiny George Michael Schicht.

Riskovat shromáždění většího počtu osob letos muzejníci nechtějí. „Když si ale Ústečané udělají sami procházku na střekovský hřbitov, a nemusí to být přímo v pondělí, v den výročí, připomenou si slavnou minulost města, prohlédnou si významnou funerální památku a prospěje to i jejich zdraví,“ uvedl k nouzovému řešení vedoucí historického oddělení Martin Krsek. Provoz hřbitova protiepidemická opatření neomezují, je otevřen od 8:00 do 17:00.

Hrobku továrníka v roce 1912 nechali vystavět jeho synové Georg a Heinrich. Po stranách nese sochařskou výzdobu symbolizující vztah muže a ženy a muže s mužem. V centrální části je mramorová busta podnikatele, která dříve vynikala na pozadí zlaté mozaiky. Desítky let památka chátrala. Na podnět muzea a občanských aktivistů město připravuje její administrativní převzetí do svého majetku, což by umožnilo zahájit opravy.

Rodinu průmyslníka připomínají v Ústí a jeho okolí mnohé stavby. Honosnou vilu jednoho z členů Schichtovy rodiny ve čtvrti Vaňov nedávno prodal stát za 16 milionů korun. Osudy rodiny poznamenaly poválečné události. Georg Schicht se trvale odstěhoval do Velké Británie už na konci 20. let, stal se prvním prezidentem koncernu Unilever a přijal britské občanství. Po druhé světové válce mu byl zabaven majetek v Československu stejně jako jeho bratrovi, který bydlel s rodinou v Ústí nad Labem.

Reklama

Doporučované