Hlavní obsah

Zaměstnanci galerií a muzeí Ústeckého kraje pomohou podnikatelům

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Minimálně dva zaměstnanci z galerií a muzeí, příspěvkových organizací Ústeckého kraje, pomohou s administrativou žádostí o covidové kompenzace agentuře CzechInvest.

Článek

CzechInvest momentálně řeší stovky žádostí podnikatelů v programech COVID gastro a COVID nájemné. Pracovníci se musí nejprve zaškolit, nastoupí zhruba za dva týdny. Novinářům to dnes po zasedání rady kraje řekl náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (ODS). „Naši pracovníci se domluvili s CzechInvestem, kolik je potřeba zhruba lidí, kolik je žádostí, a my jsme domluvili další zaměstnance, kteří se toho ujmou,“ uvedl náměstek. Podle náměstka hejtmana Jiřího Řeháka (Spojenci pro kraj) pracovníci v kultuře momentálně pracují na věcech, na než neměli v běžném provozu čas. Kulturní zařízení jsou již několik měsíců zavřená z důvodu nařízení vlády proti šíření koronaviru.

„Poprvé v životě budou dělat práci, která není jejich přirozeností, takže to oceňuji,“ dodal. S návrhem přišla opozice. „Já jsem chtěl po vzoru Středočeského kraje, který k dohodě minulý týden dospěl, kdy uzavřel veřejnoprávní smlouvu s Ministerstvem průmyslu a obchodu, aby Ústecký kraj prostřednictvím svých kapacit, ať už zaměstnanců úřadu nebo nejrůznějších organizací, například knihovny, aby administrativní výpomocí pomohl zrychlit administraci žádostí,“ řekl již dříve novinářům opoziční zastupitel Filip Ušák (STAN).

Hejtman Jan Schiller (ANO) dnes řekl, že kraj poptával pomocníky na krajském úřadu i ve všech svých příspěvkových organizacích. „Knihovny se uvolnily k okénkovému vydávání, tam jsme je (pracovníky) vzít nemohli,“ uvedl Schiller. Zmínil, že v případě, že by chyběly kapacity v očkovacích centrech, pracovníci, kteří pomohou CzechInvestu, by mohli pomoci i s vakcinací. „To si myslím, že je podstatně důležitější než pomoc podnikatelům při vyplňování žádostí,“ řekl hejtman a dodal, že tak nastane jen v krajním případě.

Reklama

Doporučované