Hlavní obsah

Ústecký kraj pořídil pojízdnou dopravní kancelář

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kraj pořídil pojízdnou dopravní informační kancelář. Její obsluha bude lidem poskytovat informace o tarifu, jízdních řádech a novinkách v dopravě a ve voze si také lidé budou moci koupit jízdní doklady.

Článek

Informační vůz bude zajíždět do míst, kde není stálá kancelář. Kraj připravuje i mobilní aplikaci pro zakoupení jízdenky. Vozidlo stálo 1,9 milionu korun a poprvé se představí veřejnosti 6. září ve Svinčicích u Mostu na krajské akci Na koni do školy. Vyjíždět bude zatím vůz právě na společenské a kulturní akce, jako jsou vinobraní nebo velké výstavy. Do budoucna vznikne harmonogram výjezdů.

Vůz bude obsluhovat jeden člověk, zaměstnance nyní kraj vybírá. Pracovník ve voze bude mimo jiné i přijímat podněty k úpravám jízdních řádů a zlepšení kvality cestování. Ve vozidle si budou moci lidé také dobít čipové karty. Auto je vybaveno tiskárnou, je zde připojení na internet.

„Máme zkušenosti z kamenných kanceláří, že zájem o přímý kontakt stále je. Ne každý ještě umí s internetem pracovat,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Komínek (KSČM). Kamenných kanceláří má Doprava Ústeckého kraje 16, informace poskytují v pokladnách cestujícím i železniční dopravci.

Vzorem pro vznik pojízdné informační kanceláři byl obdobný vůz, který využívají lidé v Sasku. „Myšlenka se nám moc líbila a jsem rád, že jsme toto mohli zrealizovat v našem kraji,“ řekl Komínek.

Dodávku vozidla zpozdila epidemie koronaviru. Ta se také dotkla samotné veřejné dopravy. Na jaře byly zrušeny školní spoje. „K žádným jiným úpravám jízdního řádu jsme nepřistupovali. Dokud budou chodit děti do školy, nebude ani nyní důvod nic měnit,“ uvedl náměstek.

Na jaře lidé v dopravě běžně nosili roušky a tato povinnost se nyní znovu vrací. „Pokud je (roušky) neměli, uposlechli řidiče nebo strojvedoucího a nasadili si je. Uvidíme, jak to bude nyní,“ řekl Komínek. Povinnost nosit ústenky v autobusech či trolejbusech platí ode dneška. Podle zjištění ČTK lidé v Ústí nad Labem nařízení dodržují.

Dopravci sami jsou vybaveni rouškami. Pokud se situace v souvislosti s pandemií koronaviru zhorší, pořídí kraj do všech svých autobusů také přístroje na dezinfekci. Za dobu pandemie podle Komínka zatím žádný z dopravců neměl potíže s nedostatkem pracovníků kvůli tomu, že by byli v karanténě. „Nevím o nikom, kdo by to u řidičů řešil, přestože oni jsou v první linii,“ dodal náměstek hejtmana.

O tom, jak se projevil koronavirus na chování lidí v dopravě, budou mít dopravci informace v říjnu. „Relevantní budou údaje za září, protože v červenci a srpnu meziročně cestujících přibylo, což může být způsobeno tím, že lidé více cestovali po republice,“ řekl Komínek.

Reklama

Doporučované