Hlavní obsah

Ústí nad Orlicí dokončilo nové kolumbárium na městském hřbitově

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Část v severozápadním sektoru se díky tomu rozrostla o tři desítky nových schránek na ukládání uren. Protože zájem pozůstalých o urnová místa je stále velký, město hledá způsob, jak jejich počet ještě navýšit.

Článek

„Budeme řešit úpravu a opravu starého altánu, který se nachází u zadního vstupu do hřbitova. Zde by případně mohlo stát další kolumbárium. V letošním roce máme v plánu zahájit projekční přípravu, v příštím roce by mohlo dojít ke stavbě nových urnových schránek,“ uvedl starosta Petr Hájek (sdružení Oušťáci).

Výstavba město stála zhruba 1,3 milionu korun. Monolitická stavba se stejně velkými boxy pro urny ve třech patrech nad sebou nahradila část hřbitovní zdi. Doplňuje ji boční opěrná zeď s umělecky ztvárněným reliéfem se smutečním motivem a lavičkou. Investice zahrnovala i úpravu okolí kolumbária.

Město se stará i o hřbitovy v okrajových částech. V Hylvátech chce opravit hlavní cestu mezi hroby, v budoucnu plánuje také rekonstruovat bývalou márnici. Objekt zatím vlastní stát, radnice žádá o jeho bezúplatný převod do svého majetku. Na hřbitově v Kerharticích bude v délce od vstupní brány ke hřbitovní kapli opravena a vydlážděna hlavní přístupová cesta. Městu se podařilo získat čtvrtmilionovou dotaci na celkovou obnovu hřbitovní kaple Zmrtvýchvstání Krista na hřbitově v Knapovci, která je nejstarší stojící architektonickou památkou obce. Letošní rozpočet Ústí počítá i s restaurováním některých náhrobků na knapoveckém hřbitově.

Reklama

Doporučované