Hlavní obsah

Ústřední hřbitov v Brně bude mít nový vstup odhadem za 70 milionů

Ilustrační foto.

Reklama

Brno vybuduje nový vstup na Ústředním hřbitově. Odhadem bude stát 70 milionů korun. Urbanisticko-architektonickou soutěž na podobu vstupu vyhrálo studio Refuel. Brno má 11 hřbitovů, Ústřední hřbitov je největší.

Článek

Město soutěž vyhlásilo v půli června a návrhy bylo možné odevzdávat do půli září. „Hodnotící zasedání soutěžní poroty se uskutečnilo 14. října a porotci posuzovali pět návrhů, zejména s ohledem na vzájemnou kompozici hlavního vstupu s přiléhající smuteční síní, jejímž autorem je světově uznávaný architekt Bohuslav Fuchs,“ uvedl primátorčin náměstek Tomáš Koláčný (Piráti).

Pořadí sestavené porotou dnes schválili radní. Vítězem se stal návrh architektonického studia Refuel, na druhém místě skončil architektonický a urbanistický ateliér Menšík Skrušný a třetí bylo pojetí architekta Jana Javůrka a F POINT. „Návrh vítězného studia Refuel je podle porotců kultivovaný a citlivý ve vztahu k současné kompozici Ústředního hřbitova. Vstupní objekt směrem do Vídeňské vytváří příjemný klidový prostor opticky odcloněný alejí od tranzitní ulice. Technické zázemí je řešeno efektivně a pokorně vzhledem k charakteru prostředí hřbitova a koncepce hospodaření s dešťovou vodou je pojata přesvědčivě,“ uvedl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL).

Podle něj porota při hodnocení návrhů formulovala doporučení jak pro zadavatele, tak tvůrce oceněných návrhů. „Doporučila omezit osobní automobilovou dopravu v celém areálu hřbitova na nezbytně nutnou a parkovací stání smutečních hostů řešit na jiném místě. Celý projekt budeme realizovat po částech,“ dodal Hladík.

Pokud se město s vítězem dohodne, získá studio zakázku na zpracování projektové dokumentace. „Do 20. prosince také Kancelář architekta města Brna připraví veřejnou výstavu soutěžních návrhů,“ popsal další postup radní pro územní plánování a rozvoj města Filip Chvátal.

V Brně je 11 hřbitovů, dohromady mají asi 100.000 hrobových míst. Ústřední hřbitov je největší, má kolem 80 tisíc míst. Další hřbitovy mají městské části Komín, Královo Pole, Jehnice, Líšeň, Řečkovice, Slatina, Soběšice, Tuřany, Žebětín a Židenice.

Reklama

Související témata:

Doporučované