Hlavní obsah

Utajený byznys se zbraněmi: z USA do Nigérie za 6,3 miliardy. Dohodnuto v Praze

Obchodníci se zbraněmi objevili Prahu.Video: Karel Hrubeš

 

Reklama

Seznam stopuje činnost nigerského obchodníka se zbraněmi Himy Aboubakara v Česku.

Článek

České hlavní město se v posledních letech stává nejen vyhledávanou destinací zahraničních turistů, ale také centrem, kde byznysmeni z celého světa uskutečňují své obchody.

Ty, které se týkají zbraní, nevyjímaje.

Až dosud o tom svědčil jediný velký případ Libanonce Alího Fajáda, nyní Seznam nově narazil na nigerského obchodníka Himu Aboubakara.

Ten si v pražské Libni koupil tři byty za celkem 50 milionů korun, ale jenom jako místo pro investice do nemovitostí Prahu nevyužívá.

Jeho společnost, jak zjistil Seznam z řady dokumentů, zde za pomoci prostředníka dojednala zbrojní byznys v hodnotě 6,3 miliardy korun.

Video: Jak nigerský obchodník nakupoval v Praze byty

Nigerský obchodník se zbraněmi nakupoval luxusní nemovitosti v Praze.Video: Karel Hrubeš

Zmíněný obchod uzavřela Aboubakarova společnost Societe D’Equipment Internationaux (SEI) s americkou firmou Dolarian Capital Investment (DCI), která sídlí v Kalifornii a pobočku má i v hlavním městě Bulharska Sofii.

Majitele DCI Aru Dolariana před třemi lety novináři z BuzzFeedu vykreslili jako muže, jenž je schopný pro USA nakoupit zbraně i na místech, se kterými vláda nemůže být spojována. Podle zprávy Spojených národů z loňského roku, kterou citoval deník Wall Street Journal, Dolarianova společnost například navzdory zákazu dodávala zbraně do občanskou válkou rozvrácené Libye.

V květnu 2014 Dolariana kontaktoval jistý Marion Ford, Američan žijící dlouhodobě v Praze. Ford řekl DCI, že má zákazníka, který nakupuje zbraně, helikoptéry a munici pro nigerijskou vládu. Tím zákazníkem byla - jak se později ukázalo - Aboubakarova společnost SEI.

Protože Ford neměl potřebnou licenci pro obchod se zbraněmi, DCI s ním podepsala agenturní dohodu. Jinými slovy Forda pověřila, aby za firmu vyjednával.

A veškeré dohody s Aboubakarovou SEI Ford uzavřel v Praze.

Foto: Karel Hrubeš

Titulní strana k obchodnímu sporu mezi Dolarianem a Aboubakarem.

Podle smluv, které nakonec podepsali Dolarian s Aboubakarem, byla hodnota obchodu 246 milionů dolarů, tedy 6,3 miliardy korun. Za tuhle sumu měla DCI do Nigérie dodat mimo jiné třicet tanků T-72, šest vojenských helikoptér Mi-24, rakety a rozličné druhy munice.

Nic z toho však nakonec na bojiště na severu Nigérie, kde tamní armáda válčí s islamistickými teroristy z Boko Haram, dodáno nebylo.

V květnu 2015 totiž přišel majiteli DCI Aru Dolarianovi e-mail, v jehož záhlaví v předmětu stálo: Storno všech kontraktů pro nigerijskou armádu.

Hima Aboubakar v něm pak svému obchodnímu partnerovi vysvětluje, že musí zrušit všechny dojednané obchody, protože nedostal peníze od nigerijské armády v potřebné výši. Takže mu nemůže zaplatit.

„Začneme znovu, můj bratře, posuneme se do budoucnosti, minulost nechme minulostí. Přijde nový velký byznys,“ ubezpečuje závěrem dopisu Aboubakar Dolariana.

Aboubakarův případ na Seznam Zprávy

Živé studio: Obchodníci se smrtí objevili Prahu. Jeden z nich dojednával zbraně proti Boko Haram

Africký obchodník se smrtí si nakoupil byty v Praze

Zbrojní magnát z Afriky nechal v Praze 50 milionů, úřady zajímají penězovody

Nový velký byznys, který Aboubakar Dolarianovi slibuje, však zřejmě už nepřijde.

Zmíněný dopis totiž Seznam získal ze spisu soudu pro Východní Kalifornii. Aboubakarova společnost Dolarian předminulý rok zažalovala o osm milionů dolarů, které americké firmě zaplatila. SEI tvrdí, že jí Američané nedodávali dohodnutý materiál a také, že nedokázali pro své zboží vyjednat americkou exportní licenci. Dolarian zase požaduje 27 milionů dolarů jako poplatek za zrušení obchodu.

Soud v USA zatím stále běží a i dozvuky sporu se odehrávají v Praze. V září loňského roku zde měli oficiálně jednat šéfové obou společností. Dolarian ho však zrušil, prý nemohl zaplatit soudního úředníka, který mu musí být přítomen.

Švýcarský týdeník L’Hebdo v únoru loňského roku upozornil ještě na další zajímavou okolnost tohoto obchodu.

Nigerijská vláda chtěla totiž na nákup domlouvaného arzenálu zřejmě použít peníze, které jí vrátilo Švýcarsko z kont někdejšího nigerijského diktátora Saniho Abachy. Peníze však podle pravidel restitucí Světové banky mohly být použity pouze na humanitární účely.

Foto: Karel Hrubeš

Koho zastupujete? Údajný prostředník obchodu mezi Aboubakarem a kalifornským zbrojařem Marion Ford se Seznamem hovořit nechtěl.

Seznamu se podařilo od zdroje z bezpečnostních kruhů získat telefonní kontakt na člověka, který byl podle Dolariana a Aboubakara prostředníkem jejich obchodu – zmíněného Mariona Forda - a pokoušel se s ním domluvit schůzku.

Ford, který je údajně veteránem první války v Perském zálivu a živí se jako DJ a manažer jistého pražského nočního klubu, schůzku odmítl.

Konverzace přes aplikaci Viber byla poměrně krátká. „Pro koho děláte a proč se zajímáte o SEI,“ zeptal se Ford po druhé žádosti o setkání. Po další otázce, zda by dokázal domluvit schůzku s Himou Aboubakarem, už nenapsal.

Fordovo jméno je v Česku v bezpečnostní komunitě poměrně známé. Podle zdroje Seznamu jen před několika týdny nabízel zprostředkování obchodu jedné z tuzemských zbrojařských firem.

Reklama

Související témata:

Doporučované