Hlavní obsah

Utajované dokumenty: Jak zaplatila Jermanová manželovy projížďky

Foto: Vojtěch Blažek

Jakub Pokorný se ke krajskému Superbu choval tak, jak by auto bylo jeho. Běžně s ním jezdil třeba do práce.

Reklama

Benzín jsem zaplatila, říkala Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) o provozu krajského auta, které věnovala manželovi. Teď se ukazuje, že část nákladů uhradila až poté, co Seznam Zprávy tuto kauzu zveřejnily.

Článek

Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) se před třemi lety divila, co se komu nelíbí na tom, že své služební auto přenechala manželovi. Smlouva s krajských úřadem to umožňuje, opakovala. A další argument hájící auto pro manžela zněl: Benzín jsem platila ze svého.

Seznam Zprávy se ale dostaly k dokumentům, které toto tvrzení zpochybňují.

Celý článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jedná se o oficiální doklady, že krajský úřad peníze za benzín přijal. Ukazují totiž, že Jaroslava Pokorná Jermanová část peněz kraji ve skutečnosti zaplatila až s ročním zpožděním –⁠ v době, kdy už Seznam Zprávy v sérii článků dokázaly, že se její manžel krajským služebním autem vozí do práce a zábavou. A kdy rozzlobený šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš nařídil, ať hejtmanka svému partnerovi služební vůz okamžitě sebere.

Z dokumentů navíc vůbec není jasné, jestli to byla skutečně Jaroslava Pokorná Jermanová, kdo jízdy zaplatil.

Foto: Archiv Seznam Zpráv

Hejtmanka platila manželovy jízdy v hotovosti –⁠ s ročním zpožděním. Proč tak složitě? Na to neodpovídá.

Proč se dá udělat takový závěr?

Hejtmanka měla nejprve od června 2017 přidělenou Škodu Kodiaq, manžel Jakub Pokorný ji používal až do března následujícího roku. Následoval černý Superb –⁠ od dubna 2018 do srpna 2018.

Podle interních dokladů kraje byl provoz Kodiaqu zaplacen ve dvou větších splátkách. První nese datum 3. května 2018 a jde o platbu za měsíce říjen 2017 až březen roku 2018. Dohromady 33 500 korun. Druhá platba činí 20 581 korun a počítá se za měsíce červen až září 2017. Tu měla hejtmanka podle dokumentů poukázat kraji ale až 22. srpna roku 2018. To znamená se zmíněnou roční prodlevou.

Ve druhé polovině srpna 2018 už byl přitom skandál s manželovým autem naplno na světě. Psal se 7. srpen, když Jakub Pokorný vystoupil na tiskovém briefingu a řekl o používání krajského auta: „Tyto jízdy musíme vykazovat a samozřejmě uhradit jejich náklady.“

Prohlásil to tedy v době, když ještě nebyly zaplaceny ani všechny náklady za předchozí rok.

Vybrat u bankomatu a zaplatit

Proč platila s takovým zpožděním, nechce Jaroslava Pokorná Jermanová vysvětlit.

S reportérem Seznam Zpráv dlouhodobě nekomunikuje a ani tentokrát neodpověděla na esemesku s žádostí o vyjádření, na e-mail a ani na zprávu zaslanou přes facebookový profil (kterou si prokazatelně přečetla). Mimochodem, víkendu byla krajským sněmem ANO navržená jako trojka pro podzimní volby do sněmovny.

Podobné jako u Kodiaqu je i vyúčtování u dalšího auta –⁠ u Superbu. Jak ukazují doklady, například jízdy uskutečněné v červenci roku 2018 zaplatila Pokorná Jermanová až v září. Opět –⁠ bylo to v době, kdy ze všech stran pršela kritika, že manžel přidělené služební auto zneužíval.

Hejtmančina služební auta pro manžela

Škoda Kodiaq

Jako druhé služební auto (k prvnímu byl přidělený i řidič) ho Jaroslava Pokorná Jermanová dostala od června 2017 do března 2018. Provoz auta, který údajně zaplatila ze svého, činil za tohle období celkem 54 081 korun.

Škoda Superb

Černým vozem v nejlepší výbavě jezdil hejtmančin manžel od dubna 2018 do srpna 2018 (do chvíle, než na to upozornily Seznam Zprávy). Náklady kraj spočítal na 29 826 korun.

Ale problém je i v samotných dokladech.

Seznam Zprávám je krajský úřad –⁠ ještě za Pokorné Jermanové –⁠ rok a půl odpíral. Odmítal je poskytnout podle informačního zákona, nedbal ani na výzvy nadřízeného Ministerstva vnitra. Nakonec dokumenty úřad uvolnil až těsně před říjnovými krajskými volbami, v nichž hnutí ANO vedené lídryní Pokornou Jermanovou prohrálo.

Kraj nakonec poskytl příjmové pokladní doklady. Znamená to, že Jaroslava Pokorná Jermanová platila většinu manželových jízd v hotovosti do pokladny úřadu. Není jasné, proč volila tuhle cestu: musela peníze nejprve vybrat v bankomatu a pak vložit do pokladny. Přitom by bylo jednodušší to vyřešit bezhotovostním přeposláním peněz na účet.

Ani na tyhle otázky dnes Pokorná Jermanová neodpovídá.

A nadto z dokladů ani není jisté, že peníze do pokladny vložila přímo hejtmanka nebo její manžel. Na dokladech je datum a podpis úřednice, jež peníze přijala. Podpis člověka, který je do pokladny přinesl, ale chybí. Příslušná kolonka je prázdná. Přitom jde o doklad, který i pro samotnou Pokornou Jermanovou má sloužit jako potvrzení o zaplacení.

Policie: Není to trestný čin, ale...

Proč je důležité, jestli Pokorná Jermanová skutečně jízdy uhradila? Zaprvé pro ověření jejího vysvětlení, že kraj o nic nepřišel, protože benzín pro služební vozy manžel hejtmanky nečerpal z veřejných peněz.

Ale je tu ještě jedna rovina: v roce 2018 vyšetřovala tenhle příběh i policie, přišlo jí několik trestních oznámení. Vyšetřovatelé případ nakonec odložili s tím, že se nic trestného nestalo. Policisté si prošli doklady o zaplacení a konstatovali, že používání auta manželem nebylo v pořádku.

„Policejní orgán má za to, že umožněním rodinným příslušníkům paní hejtmanky… užívat jí svěřené vozidlo v majetku kraje, není účelným nakládáním s majetkem kraje,“ poznamenal vyšetřovatel v usnesení o odložení případu, které Seznam Zprávy získaly.

Zároveň ale vyšetřovatel podotkl, že nemůže jít o trestný čin, protože kraji nevznikla žádná škoda. „S ohledem na skutečnost, že Ing. Jermanová veškeré náklady na vynaložené jízdy uhradila,“ zdůvodnil kriminalista. To znamená: tím, že hejtmanka benzín zaplatila (ač jsou kolem toho výše popsané pochybnosti), vyhnula se nejspíš nepříjemným problémům s policií.

Policisté také během prošetřování potvrdili, že všechny manželovy jízdy byly pouze soukromé. Přitom v roce 2018 hejtmanka tvrdila, že manžel auto nutně potřeboval, aby jí dělal nezbytný servis. Třeba když o víkendech jezdila na různé pracovní akce po středních Čechách.

„Náš partnerský vztah je nastaven tak, že já se plně věnuji výkonu své funkce a manžel zajišťuje servis domácnosti, stará se o mého syna a také vozí mého otce na ozařování do nemocnice. O víkendech mi pak manžel často dělá řidiče na služebních cestách, kdy navštěvuji akce pořádané starosty či neziskovými společnostmi v městech a obcích,“ vysvětlovala hejtmanka.

Letos na jaře prověřovali platby za auto i interní auditoři kraje –⁠ na pokyn nového vedení, které tvoří koalice STAN, ODS, Pirátů a TOP09. Nešli však do hloubky, nezabývali se tím, jestli peníze do poklady přinášela opravdu hejtmanka, nezajímalo je, proč za jízdy platila až po roce.

Konstatovali, že Pokorná Jermanová zaplatila, a vše je tak v pořádku.

Reklama

Doporučované