Hlavní obsah

Útěk pod rouškou tmy. Britští turisté kvůli karanténě opustili Švýcarsko

Foto: Profimedia.cz

Švýcarské lyžařské středisko Verbier, populární destinace Britů.

Reklama

Více než 200 britských turistů mělo tento týden uprchnout ze švýcarského lyžařského střediska Verbier. V tom měli zůstat izolováni kvůli nové mutaci koronaviru, která se poprvé objevila právě v jejich domovské zemi.

Článek

Desetidenní karanténa pro cestující z Velké Británie, počítáno od data příjezdu. Tak zní rozhodnutí švýcarských úřadů oznámené 21. prosince. Opatření se vztahuje i na ty osoby ze Spojeného království, které se v zemi nacházely již o dva týdny dříve. Nově zavedené pravidlo se týkalo také stovek turistů trávících vánoční čas ve švýcarském Verbieru.

Alpské vesnici na jihu země se tamními obyvateli přezdívá „Malý Londýn“. Lyžaři z Velké Británie totiž během běžné zimní sezony tvoří přibližně jednu pětinu všech návštěvníků. Švýcarské úřady dokázaly v oblasti „vypátrat“ celkem 420 britských turistů, na které se nové pravidlo mělo vztahovat.

Podle švýcarského listu SonntagsZeitung však měla do sobotní noci nejméně polovina těchto návštěvníků z letoviska uprchnout. Podle mluvčího obce Jeana-Marca Sandoze mnoho z nich zůstalo v karanténě pouze jeden den, než „zmizeli pod rouškou tmy“.

Mnoho hoteliérů zmizení návštěvníků zaregistrovalo až poté, co na chodbách zůstala netknutá jídla a nikdo neodpovídal na telefonáty do jednotlivých pokojů. Zpočátku podle Sandoze nebylo jisté, kam přesně turisté zmizeli vzhledem k tomu, že lety mezi Švýcarskem a Velkou Británií byly zrušeny. Později se ale někteří výtečníci sami ohlásili například z Francie, aby zjistili, zda budou muset platit za předem objednané noci v hotelu.

„Chápeme jejich vztek. Najednou byly rodiny s malými dětmi uzavřeny na dvaceti metrech čtverečních a to je nesnesitelné,“ sdělil Sandoz pro SonntagsZeitung. Někteří Švýcaři dokonce považují rozhodnutí tamních úřadů za chybné, informuje web BBC News. Jiní si ovšem stěžují, že Britové zneužili pohostinnosti, které se jim dostávalo.

„Xenofobní zášť“ proti britským turistům, jak přístup Švýcarů nazval tamní již zmiňovaný list, přišla po zprávě o nové mutaci koronaviru a jejímu údajnému několikanásobně rychlejšímu šíření mezi lidmi. Podezřelý je tak prý v podstatě každý, kdo mluví anglicky. Podle Sandoze s obviněními o porušení karantény bojuje mnoho návštěvníků.

List SonntagsZeitung dokonce citoval starší ženu z Londýna, která izolaci podstoupila ve svém druhém domově právě ve Verbieru: „Celé dny jsem byla všude podezírána. Bylo to neúnosné. “

Švýcarské ministerstvo zdravotnictví podle agentury AFP dosud informovalo o dvou případech „anglické“ varianty koronaviru, v sousedním Lichtenštejnsku pak úřady evidují jednoho pacienta. Ve Švýcarsku se navíc objevily také dva případy mutace viru z Jihoafrické republiky.

Lyžařská střediska ve Francii, Itálii a v mnoha dalších zemích se během tohoto roku návštěvníkům neotevřela. Pro dané země a jejich turismus je to velká rána, Švýcarsko se však rozhodlo stát mimo tento postup a svá letoviska navzdory pobouření jiných nechalo lyžařům otevřená.

Reklama

Doporučované