Hlavní obsah

Útočník v Londýně pobodal lidi týden poté, co opustil vězení

Foto: Profimedia.cz

Snímek z místa činu.

Reklama

Policie v neděli na nákupní ulici v jižní části Londýna zastřelila muže, který nožem zaútočil na několik lidí a nejméně tři zranil, z toho jednoho těžce. Incident policie označila za terorismus a uvedla, že okolnosti vyhodnocuje. Útočníka posléze prohlásila za mrtvého. Policie soudí, že útok byl izolovaný incident, jak podle agentury Reuters uvedla Lucy D'Orsiová z metropolitní policie. Útočník, dvacetiletý Sudesh Amman, byl podle BBC asi před týdnem propuštěn z vězení za činy spojené s terorismem.

Článek

Na svobodu se dostal po odpykání poloviny trestu ve výši tří let a čtyř měsíců za teroristické trestné činy. V době útoku byl pod aktivním policejním dohledem.

Premiér Boris Johnson uvedl, že vláda v pondělí zveřejní další plány ohledně „zásadních změn v systému pro zacházení s osobami odsouzenými za teroristické činy“.

Sudesh Amman se podle BBC v listopadu 2018 přiznal k šesti bodům obvinění z držení dokumentů obsahujících teroristické informace a sedmi ohledně šíření teroristických publikací. Následující měsíc byl uvězněn, odpykat si měl tři roky a čtyři měsíce.

Amman byl poprvé zatčen na severu Londýna v květnu 2018 ozbrojenými policisty kvůli podezření z plánování teroristického útoku. V dubnu téhož roku se dostal do pozornosti protiteroristické policie kvůli příspěvkům v aplikaci Telegram.

„Víme o třech lidech, kteří byli odpoledne zraněni při útoku ve Streathamu (v jižním Londýně). Jedna osoba je v nemocnici v ohrožení života. Právě informujeme jejich rodiny,“ uvedla v neděli metropolitní policie na Twitteru. Ze zbylých dvou zraněných byl jeden člověk ošetřen na místě a druhý ve stabilizovaném stavu převezen do nemocnice.

Stanice BBC s odvoláním na svědky uvedla, že krátce po 14:00 místního času (15:00 SEČ) zazněly dva výstřely. Útočník na sobě podle svědků nesl něco, co mohlo připomínat sebevražednou vestu.

Deník The Telegraph citoval ženu, která byla očitým svědkem incidentu. „Muž vstoupil do obchodu, vzal nůž a začal bodat do lidí. Majitel obchodu se mu snažil nůž vzít, ale on se vyprostil a bodl ženu na kole. Ten nůž byl opravdu velký.“

Reklama

Doporučované