Hlavní obsah

Babiš sundal trumpovskou čepici. Světoví politici odsuzují události v USA

Profil českého premiéra na sociání síti Twitter už tato čapka inspirovaná kampaní Donalda Trumpa nedoprovází.

Reklama

Události ve Washingtonu odsoudili politici napříč světem. Věc už komentoval i český prezident Miloš Zeman. Premiér Andrej Babiš si na sociálních sítích vyměnil profilovou fotku v trumpovské kšiltovce.

Článek

Světové i domácí politické špičky a vrcholní diplomaté odsoudili události posledních hodin, kdy protrumpovští demonstranti pronikli do budovy amerického Kongresu. Po vpádu do budovy Kapitolu zemřeli čtyři lidé, policie pak podle agentury Reuters zatkla 52 lidí, většinu z nich kvůli porušení zákazu nočního vycházení ve městě. Další lidé byli zatčeni kvůli držení nelicencovaných nebo zakázaných střelných zbraní.

Jsou to ostudné scény, napsal Johnson

Mezi prvními se k událostem, které podle CNN a mnoha amerických komentátorů vyvolal prezident Trump svými výroky o „zfalšovaných výsledcích voleb“, vyjádřili kanadský premiér Justin Trudeau a jeho britský protějšek Boris Johnson.

„Kanaďané jsou hluboce znepokojeni a zarmouceni útokem na demokracii ve Spojených státech, které jsou naším nejbližším spojencem a sousedem,“ napsal na svém twitterovém účtu Trudeau. „Ostudné scény jsou k vidění v americkém Kongresu. Spojené státy jsou zastánci demokracie po celém světě a nyní je zásadní, aby došlo k mírovému a řádnému předání moci,“ tweetoval ještě ve středu večer Johnson.

Krátce nato dění v Kongresu odsoudili také novozélandská premiérka Jacinda Ardernová a australský předseda vlády Scott Morrison. „To, co se děje, je opravdu špatné. Demokracie, tedy právo lidu volit, nechat tak zaznít svůj hlas a následně pokojně potvrdit své rozhodnutí, by nemělo být zneplatněno takovýmto davem,“ tweetovala Ardernová. „Nepokoje a násilí, které jsme viděli ve Washingtonu, vyvolávají obavy,“ uvedl Morrison.

Odpovědnost nese Trump, zní ze Stockholmu

Kritikou na hlavu úřadujícího prezidenta Donalda Trumpa pak nešetřila například norská premiérka Erna Solbergová. „To, co právě teď sledujeme ve Washingtonu, je nepřijatelný útok na demokracii ve Spojených státech amerických. Odpovědnost za zastavení nepokojů nese prezident Trump. Děsivé obrázky, neuvěřitelné, že toto jsou Spojené státy,“ cituje CNN Solbergovou. „Prezident Trump a několik členů Kongresu nesou podstatnou odpovědnost za tento vývoj,“ připojil se k premiérce její švédský protějšek Stefan Löfven.

Stejně tak reagovali i další představitelé evropských států. Za „úmyslný útok na demokracii ze strany úřadujícího prezidenta a jeho příznivců ve snaze zvrátit svobodné a spravedlivé volby“ označil vpád do budovy Kongresu irský ministr zahraničí Simon Coveney, nizozemský premiér Mark Rutte pak Trumpa přímo vyzval k uznání Joe Bidena příštím prezidentem.

Duda vpád do Kongresu neodsoudil

Dění ve Washingtonu se stalo velkým tématem i v sousedním Polsku. Řada polských liberálních politiků i novinářů situaci v polarizovaných Spojených státech vidí jako možný scénář budoucího vývoje v Polsku při změně vlády a také připomíná současné vládě její blízké vztahy s Donaldem Trumpem a sázku na špatnou kartu. Polská televize, kterou vláda kontroluje, pak v noci na Twitteru napsala, že „část demonstrantů se v jednacím sále (Kongresu) začala chovat jako polská opozice“.

Později v noci reagoval na dění v USA polský prezident Andrzej Duda. „Události ve Washingtonu jsou vnitřní záležitostí USA, které jsou demokratickým a právním státem. Vláda záleží na vůli voličů a na bezpečnost státu a občanů dohlížejí služby k tomu určené. Polsko věří v sílu americké demokracie,“ uvedla hlava státu.

Ještě během středy se k situaci vyjádřila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Scény z amerického Kapitolu ukazují, jak nebezpečná je rétorika nenávisti. Pohrdání demokratickými institucemi narušuje práva občanů a může podkopávat politický řád. Věřím, že demokratický a mírový proces bude brzy obnoven,“ uvedla Čaputová na svém twitterovém účtu.

Ve čtvrtek pak přibyla i reakce Ruska. Předseda zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov uvedl, že „USA ztratily veškerá práva na to, určovat ostatním zemím kurz demokracie“. Za jednu z příčin nepokojů označil Trumpův narcismus, píše agentura TASS.

K událostem se vyjádřili i představitelé mezinárodních organizací nebo evropských institucí. „Věřím v sílu amerických institucí a demokracie. Mírové předání moci je jádrem demokracie. Volby vyhrál Joe Biden,“ uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Těším se na spolupráci s ním (Bidenem) jako s příštím prezidentem USA,“ dodala šéfka EK.

„Tohle není Amerika,“ cituje CNN vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepa Borrella, který činy protrumpovských demonstrantů popsal jako „nevídaný útok na americkou demokracii, její instituce a právní stát.“ „Kongres Spojených států je chrámem demokracie. Sledovat dnešní dění ve Washingtonu DC je šokující,“ řekl ještě ve středu předseda Evropské rady Charles Michel.

Babiš vyměnil fotku s trumpovskou kšiltovkou

Ve čtvrtek dopoledne se k dění v USA vyjádřil i český prezident Miloš Zeman. „Porážku je třeba nést důstojně a nepokoušet se násilím zvrátit výsledek,“ citoval Zemanova slova na Twitteru jeho mluvčí.

Dříve než prezident věc komentoval premiér Andrej Babiš. Dění v americké metropoli označil za „bezprecedentní útok na demokracii“. „Předání moci mezi prezidenty musí být vždy plynulé a klidné. Pevně doufám, že tyto incidenty nebudou pokračovat,“ dodal Babiš, který ještě v době zveřejnění tweetu měl na profilové fotce svého účtu čepici s nápisem Silné Česko, inspirovanou právě Trumpem a jeho kšiltovkami se známým heslem MAGA (Make America Great Again). Následně si premiér profilový snímek změnil.

„Rabování a násilnosti v americkém Senátu nejsou dobrým příkladem pro země, kde demokracie tvrdě bojuje o své místo na slunci,“ uvedl na stejné sociální síti ministr zahraničí Tomáš Petříček.

„Scény z Kapitolu jsou šokující. Ukazují, kam až vede politika eskalace napětí ve společnosti, snaha o polarizaci a naprostá neochota přijmout výsledek demokratických voleb,“ uvedl Petříčkův stranický šéf a ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

Doporučované