Hlavní obsah

Útoky v Paříži chystal oblíbený družinář. Policie odkryla detaily zásahu na teroristy

 

Reklama

Nebyl to nezaměstnaný dvacátník. Bylo mu 37 let a měl stálou práci, do společnosti se jako přistěhovalec integroval dobře.

Článek

Oblíbený asistent učitele na základní škole a družinář. Usměvavý, milý. A také odhodlaný terorista. Spolu se čtyřmi dalšími muži plánoval Yassine B. (policie celé jeho jméno nezveřejnila - pozn. red.) útoky na vánoční trhy na třídě Champs-Élysées, vyhledávané restaurace, Disneyland a na ústředí francouzské tajné služby v Paříži. Měly proběhnout ve čtvrtek 1. prosince.

Francouzská policie buňku takzvaného Islámského státu sledovala osm měsíců a muže zatkla minulý víkend. Vyšetřování odkrylo alarmující skutečnost. Všichni měli sedmatřicetiletého Yassina za plně integrovaného přistěhovalce, měl dobrou a dlouhodobou práci, ve škole ve Štrasburku pracoval dvanáct let. Nebyl to nezaměstnaný rozhněvaný mladý muž odstrkovaný většinovou společností - vzorový příklad tzv. domácího teroristy. Přesto Islámský stát Yassina zrekrutoval poměrně rychle a snadno.

V jeho bytě policisté našli dopis s prohlášením o věrnosti islamistům a zbraně. Francouzská média přinesla informaci, že v roce 2015 odcestoval na léto do Sýrie, kde útoky spolu s dalšími teroristy naplánoval. Podle starosty Štrasburku a i podle rodičů žáků základní školy, kde Yassin pracoval, nic nenasvědčovalo jeho vnitřnímu rozpoložení.

Jen ve Francii patnáct tisíc lidí

Televize CNN citovala zástupce francouzské protiteroristické jednotky, podle kterého mají nyní vyšetřovatelé v hledáčku přes patnáct tisíc osob. Zároveň panují velké obavy z rychlosti, jakou k radikalizaci nových extremistů dochází. Připomněl, že Mohamed Bouhlel, který letos v červenci v Nice nákladním autem zabil 84 lidí, se zradikalizoval pouhé dva měsíce před svým činem. Otázkou zůstává, kolik lidí policie a tajné služby přehlédly.

Francouzská policie při zátahu ve Štrasburku a Marseille zatkla sedm lidí. Podle ministra vnitra Bernarda Cazeneuva šlo o Francouze, Maročany a Afghánce ve věku 29 až 37 let. Dva zatčené nakonec policisté propustili.

Loni 13. listopadu teroristé v Paříži při několika současných útocích zabili 130 lidí.

Reklama

Doporučované