Hlavní obsah

Útrobní tuk Evropanů má jiné mezní hodnoty, zjistili vědci z Brna

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezní hodnoty útrobního tuku, který se ukládá kolem životně důležitých orgánů, jsou u Evropanů jiné než u lidí z dalších světadílů.

Článek

Při výzkumu v souvislosti s možnými problémy srdce to zjistili vědci z Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Mluvčí nemocnice Dana Lipovská ČTK řekla, že se v ČR používají k měření viscerálního tuku zařízení s mezní hodnotou 100 centimetrů čtverečních, která však pocházejí z asijských studií. Analýza u více než 2050 Brňanů ukázala, že u mužů je mezní hodnota 90 centimetrů čtverečních a u žen 109 centimetrů čtverečních.

Výzkumný tým Kardiovize vydal k problematice publikaci, která je podle Lipovské první takovou publikovanou studií v Evropě. „Ukázalo se, že nemůžeme pro určení kardiovaskulárního rizika použít hodnoty viscerálního tuku, které definovali kolegové v USA či Japonsku. Zdejší populace má tyto hodnoty velmi odlišné,“ uvedl vedoucí týmu Juan Pablo Gonzalez Rivas.

Tělesný tuk je podkožní a viscerální nebo-li útrobní, který se nachází v dutině břišní a obklopuje orgány. „Právě umístění tukových zásob v těle významně ovlivňuje jeho dopad na naše zdraví. Předchozí výzkum zjistil, že tuk umístěný pod kůží není tak riskantní jako viscerální tuk, protože přebytek viscerálního tuku souvisí s metabolickými abnormalitami, jako je inzulínová rezistence, cukrovka II. typu, zvýšené riziko trombózy nebo endoteliální dysfunkce, tedy poruchy vnitřní vystýlky cév,“ řekla Anna Polcrová, která na studii pracovala.

Vysoké množství viscerálního tuku je nezdravé. K měření se používají zařízení definující mezní hodnotu 100 centimetrů čtverečních, avšak hodnota pochází z asijských studií. „Nezohledňuje rozdílnost mezi pohlavími a nebyla ověřena v evropské populaci,“ upozornila Lipovská. Proto vědci zkoumali výsledky 2052 Brňanů ve věku od 25 do 65 let. „Naše výsledky ukázaly, že mezní hodnoty viscerálního tuku související s kardiometabolickým rizikem v české populaci jsou odlišné ve srovnání s předchozími studiemi v jiných populacích. Pozorovali jsme, že mezní hodnoty 90 centimetrů čtverečních u mužů a 109 centimetrů čtverečních u žen byly spojeny s přítomností kardiometabolických rizikových faktorů zahrnující vysoký obvod pasu, zvýšený krevní tlak, snížený HDL-cholesterol nebo zvýšenou hladinu glukózy nalačno“ řekla Polcrová. Dodala, že muži navíc vykazovali vyšší riziko kardiometabolických komplikací při nižších hodnotách viscerálního tuku ve srovnání se ženami. „Výsledky prokázaly, že rozlišení vysoké a nízké úrovně viscerálního tuku a souvisejícího kardiometabolického rizika musí být založeno na mezních hodnotách stanovených pro konkrétní populaci při současném zohlednění genderových rozdílů. Množství tukové tkáně v těle, které je vyhodnoceno jako v normě pro ženy, může být v případě muže posuzováno jako rizikové. A stejně to funguje i mezi příslušníky různých etnik,“ dodala Polcrová.

Reklama

Doporučované