Hlavní obsah

Úvěr jako past. Kolik Čechů dluží peníze a kdy si je raději nepůjčit

Jak se češi zadlužují?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Projekt Navigátor bezpečného úvěru odhalil nejčastější scénáře, které končí exekucí.

Článek

Jak jsou Češi zadlužení a které půjčky pro ně představují největší nebezpečí, se rozhodli představit zástupci projektu Navigátor bezpečného úvěru a Poradny při finanční tísni.

Odborníci také představili, jak se mají lidé, kteří přestávají zvládat své dluhy, zachovat, aby neskončili v exekuci.

„Největší chyba je si myslet, že se úvěr promlčí. To nehrozí nikdy. Na žádný úvěr se nezapomene. Čím více se bude oddalovat problém, tím více se zvětšuje,“ řekl Miroslav Zborovský, ombudsman ve společnosti Home Credit.

Dalším poměrně častým problémem je přestat úvěr splácet v okamžiku, kdy je prakticky splacený.

„Myslel si, že vám poskytovatel něco odpustí jen proto, že už máte prakticky splaceno, je chybné,“ řekl Zdeněk Soudný, mluvčí projektu Navigátor bezpečného úvěru.

Zlaté pravidlo je podle odborníků nenechat u půjček nic vyhnít.

Zároveň upozorňují, že v řadě případů problémů je třeba snažit se vše řešit. Jeden z nástrojů, které dlužníkům pomáhá je konsolidace úvěrů, neboli spojení několika úvěrů do jednoho.

I zde ale platí obezřetnost. Dobré je si porovnat několik nabídek na konsolidaci úvěrů. „Základní pravidlo je vybrat si společnost, která má licenci u České národní banky,“ tvrdí Zdeněk Soudný a situaci přirovnává k lékaři. Lékaře bez osvědčení by lidé také neměli navštěvovat.

Společnost, která nemá licenci u České národní banky, může na dlužníky zkoušet různé neférové praktiky. Mezi ně patří například nabídka úvěrů pro podnikatele, kdy nabídnou dlužníkovy, že mu pomůžou získat živnostenské oprávnění. Tím ale dlužník příjde o ochranu před zákonem jako spotřebitel.

Konsolidované úvěry podle Soudného představují aktuálně zhruba třicet procent úvěrů.

Reklama

Doporučované