Hlavní obsah

Už 20 lidí zemřelo kvůli záplavám v jižní Kalifornii. Masy bahna nyní tvrdnou a ztěžují pátraní po pohřešovaných

Proudy bahna v jižní Kalifornii už usmrtily 20 lidí, čtyři se stále pohřešujíVideo: AP

 

Reklama

Záplavy a sesuvy půdy na jihu Kalifornie už usmrtily 20 lidí, čtyři lidé se stále pohřešují. Mezi nimi je i dvouletá dcera poslední z nalezených obětí. Podle úřadů postiženého okresu navíc záchranné jednotky nyní čelí tvrdnoucím masám bahna, které pátraní po pohřešovaných značně znesnadňují.

Článek

Podle zpravodajského serveru CNN počet obětí záplav a sesuvů půdy v jižní Kalifornii dosáhl 20. V pondělí ráno navíc záchranné jednotky stále pátraly po čtyřech lidech, mezi nimiž byla i dvouletá dcera jedné z obětí.

Úřady zasaženého okresu Santa Barbara upozornily, že šance na nalezení dalších přeživších jsou velmi malé už od začátku katastrofy. Ta oblast zasáhla v úterý, kdy silné lijáky před úsvitem spustily proudy bahna na místních svazích. Pátrání nyní zabraňují tvrdnoucí masy bahna, kamení a nečistot.

Počet mrtvých v přímořských oblastech asi 140 kilometrů severozápadně od Los Angeles řadí tuto katastrofu k těm nejtragičtějcím v Kalifornii za posledních nejméně 13 let. Obdobně smutné prvenství nese i požár Thomas, který krajinu jižní Kalifornie pustošil ještě před pár týdny.

Zanechal svahy v okolí postižených měst bez přirozené vegetace, která by držela půdu pohromadě. Celá oblast se tak k sesuvům půdy stala extrémně náchylnou.

Přímořské město Montecito je považováno za bydliště bohatých a známých – průměrná cena tamních domů se pohybuje kolem čtyř milionů dolarů. Žijí tam ale také chudší rodiny, odkázané na levnější domy nebo byty.

Proudy bahna už poškodily území o téměř 80 kilometrech čtverečních. Zcela zničily 65 rodinných domů a dalších 450 poškodily. Zničeno nebo poškozeno je několik desítek komerčních objektů.

Reklama

Související témata:

Doporučované