Hlavní obsah

Už 8 států odmítá AstraZenecu pro starší. Proč někde vadí a jinde ne?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vakcínu od firmy AstraZeneca nedoporučuje starším lidem už osm států EU, nově ji úplně odmítlo Švýcarsko. Důvod je u všech stejný: nedostatek dat. Co to ale přesně znamená?

Článek

Kdo všechno už vakcínou od firmy AstraZeneca odmítl očkovat seniory?

Mezi prvními nedoporučil vakcínu britsko-švédské firmy pro lidi starší 65 let německý výbor pro očkování (STIKO). Tamní ministr zdravotnictví řekl, že se otázka očkování seniorů touto vakcínou bude muset ještě přezkoumat. Pro stejnou věkovou skupinu se rozhodlo tuto vakcínu nepodávat i Rakousko, Švédsko a Francie. Pro lidi nad 60 let Polsko a nad 55 let Belgie, Malta a Itálie. Švýcarský regulační úřad se pak rozhodl vakcínu nepoužívat pro nikoho.

Čím země své rozhodnutí zdůvodňují?

V drtivé většině jde o argument v podobě nedostatku dat o efektivitě vakcíny mezi staršími lidmi.

V Německu se už dřív objevila zpráva o podezření, že efektivita vakcíny od firmy AstraZeneca činí u lidí nad 65 let jen 8 procent. Napsaly to deníky Bild a Handelsblatt s odkazem na zdroje ve vládě. Ministerstvo zdravotnictví se ale od údajů distancovalo s tím, že muselo dojít k popletení prezentace dat. Číslo 8 procent totiž odpovídá podílu lidí ve věku mezi 56 až 69 lety ze všech účastníků testů a k efektivitě vakcíny se vůbec nevztahuje.

Mezi výroky úřadů a ministerstev zmiňovaných zemí vyčnívá i označení vakcíny za pro seniory „kvazineúčinnou“ francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Co to znamená málo dat?

Regulační úřady ve jmenovaných zemích vidí problém jednoduše v tom, že v dosavadních datech z třetí fáze klinických testů je příliš málo informací o účinnosti vakcíny u seniorů.

Lidí starších 65 let totiž bylo při klinických testech zapojeno jen 660. Z nich se nakazili pouze dva. Problém je v tom, že ačkoli se tak nízké číslo nakažených může zdát jako dobrý výsledek, podle některých vědců a úřadů je zkoumaný vzorek populace tak malý, že z něj nelze vyvodit žádný závěr.

Může být vakcína pro seniory nebezpečná?

Žádný z úřadů, který vakcínu starším lidem nedoporučil, nic takového ani nenaznačil. Akademický server The Conservation k tomu dodává, že data o bezpečnosti u seniorů nezpochybňuje ani vědecká komunita.

Co říkají zastánci vakcíny?

V malém vzorku starších lidí neviděla problém Evropská léková agentura (EMA) a jejím povolením podávat vakcínu všem nad 18 let se řídí většina států EU včetně Česka. EMA sice přímo uvedla, že „dat o účinnosti u lidí nad 55 let není dostatek“, ale její vědečtí experti se přesto shodli, že „vakcína může být i pro starší lidi použita“. Kromě britského a unijního úřadu vakcínu pro všechny věkové skupiny povolila například Indie, Mexiko a Argentina.

Z Británie také opakovaně zazněl argument odkazující se na starší data z testů, které mimo jiné zkoumaly i přímo imunitní reakci u seniorů. „Zatímco v třetí fázi klinických testů bylo starších lidí příliš málo, data mapující imunitní reakce v této skupině byla velmi uspokojivá,“ řekla například Mary Ramsayová, která v Anglickém úřadu pro veřejné zdraví (PHE) dohlíží na očkování.

Tímto ostatně své povolení podkládá v oficiálním prohlášení i EMA. „Ochrana starších lidí je podle jejich imunitní reakce a toho, co jsme viděli u ostatních vakcín, očekávatelná,“ píše se v dokumentu.

Co bude dál?

Na mrtvém bodě, kdy se efektivita u seniorů zdá být pravděpodobná, ale není a nemůže být definitivně potvrzena, zdá se, situace dlouho nezamrzne.

Oxfordští vědci společně s firmou AstraZeneca už totiž prohlásili, že výsledky dalšího výzkumu z Británie, v kterém participovalo 2000 lidí nad 55 let, budou brzy k dispozici. Ke konci se prý blíží i další testy prováděné v USA.

Reklama

Doporučované