Hlavní obsah

Rychlobruslařka Erbanová šokovala sportovní svět. Už dost, končím kvůli podpásovkám trenéra Nováka

Sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor si přeje, aby Erbanová kariéru nekončila.Video: David Janeczek, Profimedia.cz

 

Reklama

Na letošních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu získala Karolína Erbanová bronzovou medaili, ale před nadcházející sezonou se rozhodla ukončit v 25 letech kariéru.

Článek

Rychlobruslařka Karolína Erbanová teprve v pětadvaceti letech oznámila konec sportovní kariéry. Prohlášení vyvěsila na síti Facebook a uvedla v něm i hlavní důvod: chování reprezentačního trenéra Petra Nováka.

„Jsem připravená závodit a šířit slávu své země jediným způsobem, který umím. Nejsem však už nadále připravená být obětí manipulativního, ponižujícího a útočného chování reprezentačního trenéra Petra Nováka, jehož lidské ani pracovní metody naprosto nesouzní s mými a nemohou mě vést k dobrým výkonům,“ uvedla rodačka z Vrchlabí.

Erbanová se v minulosti odtrhla od českého rychlobruslařského týmu a rozhodla se, že se bude připravovat v Nizozemsku. Právě na západě Evropy má rychlobruslení velkou tradici.

Před nadcházející sezonou se ale dnes už bývalý nizozemský rychlobruslařský tým Erbanové rozpadl, a tak se česká sportovkyně rozhodla připravovat s polskou reprezentací. Jenže k tomu nyní už nedojde.

Erbanová své největší úspěchy v seniorské kategorii zažila až poté, co se vydala nizozemskou cestou. „Byla jsem terčem série osobních útoků, líčená přátelům, sportovním partnerům i médiím jako zrádkyně, nevděčnice a někdo, komu není ‚česká cesta‘ dost dobrá. Tento nepravdivý obraz mě trápil celé roky,“ píše mimo jiné v prohlášení Erbanová.

„Jsem velmi překvapený tím, že se Karolína Erbanová rozhodla ukončit profesionální kariéru. Netušil jsem o tom. Volali mi to známí a od nich jsem se také zprostředkovaně dozvěděl o důvodech, o nichž uvádí, že stály za jejím koncem. Nemám teď dostatek informací, takže bych k celé věci nechtěl nic říkat. Až se seznámím se vším, co Karolína prohlásila, vyjádřím se víc,“ uvedl Petr Novák, který je momentálně se svým týmem na soustředění v Itálii.

K současné situaci se pro Seznam vyjádřil také Sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor. „Samozřejmě o tom vím, ale jde o záležitost rychlobruslařského svazu a Karolíny. Přáli bychom si, aby Karolína pokračovala v horizontu příštích olympijských her.“

Reklama

Doporučované