Hlavní obsah

Už jen dva dny mohou lidé ovlivnit, jak bude vypadat Praha. Připomínek k metropolitnímu plánu se sešly tisíce

Foto: Penta, Seznam Zprávy

Reklama

Nový územní plán Prahy nahradí předchozí z roku 1999. Připomínky bude projednávat tým složený z Institutu plánování a rozvoje (IPR) a magistrátu.

Článek

Připomínkovat nový metropolitní plán mohou občané a spolky pouze do čtvrtku 26. července. Městské části mají termín posunutý na 27. červenec. Na připomínky odevzdané později nebude brán zřetel.

„Pražané se mohou podívat, jaké změny čekají jejich čtvrť i celé město, a případně písemně vyjádřit své připomínky. Toto právo má každý,“ sdělila radní pro územní rozvoj Petra Kolínská.

Každý, kdo chce navrhnout úpravu územního plánu Prahy, má dvě možnosti. Ani v jednom případě není cesta úplně snadná.

Jak změnit plán rozvoje Prahy?

První variantou je návrh poslat podle vlastního formátu, ale pak musí obsahovat popis a důvod navrhované změny.

Druhou možností je registrovat se pomocí e-mailové adresy na webu pup.praha.eu/mp a poté vyplnit formulář, který pomáhá podat připomínku strukturovaně, což usnadní následné zpracování. Na závěr je nutné vypracovanou připomínku podepsat a poslat poštou nebo přes datovou schránku na podatelnu magistrátu.

Web obsahuje také podrobnou nápovědu. Změny územního plánu týkající se celých čtvrtí je vhodné konzultovat s příslušnou městskou částí - což vzhledem k blížící se uzávěrce už nejspíš není reálné.

Tisíce připomínek

Připomínek bylo zasláno již několik tisíc. „Jestli bude překročen počet deseti tisíc, to budeme vědět až v pondělí, protože připomínky je možné posílat poštou a stačí razítko s čtvrtečním datem,” řekla Kolínská.

Připomínky bude následně třídit a zpracovávat tým složený ze zaměstnanců Institutu plánování a rozvoje, odboru územního rozvoje a radního pro územní rozvoj. Tým bude rozhodovat, zda budou návrhy začleněny do plánu, nebo zamítnuty.

Nový metropolitní plán, který šest let vytvářel tým architekta Romana Kouckého z Institutu plánování a rozvoje, byl zveřejněn letos v dubnu. Schválený připomínkovaný plán by měl platit od roku 2023, kdy nahradí současný metropolitní plán z roku 1999.

Celý metropolitní plán si je možné prohlédnout elektronicky na plan.app.iprpraha.cz nebo fyzicky v Centru architektury a městského plánování. V něm Pražané mohou přesně zjistit, jak se bude rozvíjet okolí jejich bydliště, jak budou využity volné plochy, kudy přesně má vést dálniční okruh kolem Prahy a další informace.

Reklama

Doporučované