Hlavní obsah

Končí největší očkovací centrum na Moravě. Už není zájem

Foto: Veronika Skalická, Seznam Zprávy

Na výstavišti v Brně v úterý naočkovali poslední stovky zájemců.

Reklama

Očkovací centrum na výstavišti v Brně ukončilo po osmi měsících provoz. Zájem lidí opadl, navíc se v prostorách obnovují veletrhy. V jednom z největších center v zemi podali zdravotníci od ledna přes 400 tisíc dávek vakcíny.

Článek

V jedné části haly brněnského výstaviště dostávají vakcínu proti koronaviru poslední zájemci, kousek dál už se uklízejí očkovací boxy a balí židle, na kterých sedávali. V úterý končí jedno z největších očkovacích center v Česku a největší na Moravě.

Za přibližně osm měsíců fungování tady zdravotníci podali přes 400 tisíc dávek vakcín, denně pro ni přišlo až 5500 lidí. Od září se očkování přesouvá do bohunického areálu Fakultní nemocnice Brno. Jedním z důvodů je ubývající zájem o vakcíny proti koronaviru.

„Zatímco v červenci to bylo kolem čtyř tisíc prvovakcinací a revakcinací denně, v půlce srpna jich bylo kolem 1500 denně. Každopádně každý den byl jiný, je tam ale určitá klesající tendence,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá. Nemocnice očkovací centrum na výstavišti provozovala.

Zavření největšího moravského očkovacího místa potvrzuje celorepublikový trend. Minulý týden například zavřelo velké centrum v Jablonci nad Nisou, v září skončí obě velká očkovací centra v Praze – v hale O2 universum i v Kongresovém centru na Vyšehradě.

V Brně zaznamenali největší nápor zájemců o vakcínu v červnu. Tehdy očkovali i 5500 lidí denně, přičemž maximální kapacita byla sedm tisíc. Ale třeba v pátek už si tam podle údajů Ministerstva zdravotnictví přišlo pro první dávku jen 186 zájemců.

Na výstaviště se vrací akce

Dalším důvodem, proč očkovací centrum na brněnském výstavišti končí, je začátek veletrhů.

„Podle vyjádření krajských hygieniků by nebylo vhodné, aby v jednom areálu bylo současně očkovací centrum a chodila tam veřejnost, i kdyby výstavy byly v jiných pavilonech,“ řekla už dříve brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Od září se lidé mohou očkovat v bohunickém areálu brněnské fakultní nemocnice. To má sice menší kapacity, podle Veroniky Plaché to je ale dostatečné. „Budeme tam připraveni na denní kapacitu až 1500 lidí. Jsou to naše maxima, ale počítáme třeba s třemi až pěti stovkami lidí denně. Mohou být silnější i slabší dny,“ uvedla.

Lékaři také počítají s revakcinací těch, kteří v uplynulých třech týdnech dostali na výstavišti první dávku. Podle Veroniky Plaché bude tým zdravotníků připravený také na třetí přeočkování, se kterým vláda počítá od 20. září. „Nepředpokládáme ale velké davy, protože pravděpodobně zaktivujeme mobilní očkovací týmy, které budou vyjíždět očkovat do domovů pro seniory. Takže třetí dávka nás moc nezatíží,“ přiblížila mluvčí nemocnice.

Podle ní bude nově zřízené očkovací centrum v Bohunicích zaměstnávat podle potřeby pět až osm lidí. Na výstavišti jich bylo mnohem více. „V nejvytíženější dny tam bylo přes sto zaměstnanců na jednu směnu. Patřili mezi ně farmaceuti, kteří ředili očkovací látky, zaměstnanci záchranné služby i administrativní pracovníci. Výstavištěm prošlo přes 240 lékařů a více než tisíc dobrovolníků z řad veřejnosti,“ přiblížil vedoucí lékař Emergency Medical Teamu Milan Krtička, který měl očkování na brněnském výstavišti na starosti.

Zavírání vysokokapacitních očkovacích center je v souladu s plány Ministerstva zdravotnictví. Už dříve je avizoval šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). „Chceme, aby se očkování přesunulo hlavně do primární péče, nejen k dospělým praktikům, ale i dětským. U nás je systém nastaven tak, že praktický lékař očkuje proti všemu, a myslím, že je to velmi vhodné řešení. Zároveň budou ale fungovat očkovací místa i při některých nemocnicích,“ řekl v červenci.

Pro vakcínu na covid si lidé mohou v současnosti zajít na víc než tři stovky míst po celém Česku. V některých odlehlých nebo sociálně vyloučených lokalitách nadále fungují mobilní týmy. Dokončené očkování má v Česku kolem 5,7 milionu lidí, celkem bylo podáno 11,4 milionu dávek vakcíny.

Končí také největší české testovací centrum

Z důvodu klesajícího zájmu ale nezavírají jen velká očkovací centra. Například v Brně na výstavišti končí v úterý také největší testovací centrum v Česku. Důvodem je klesající zájem i snížení úhrad od pojišťoven z 350 na 200 korun.

„Jen za srpen jsme tak zaplatili přes 170 tisíc korun ze svého. Dovolit jsme si to mohli jen díky tomu, že v prvních měsících se nám podařilo na testování nějaké peníze vydělat. Nyní se ale už pohybujeme v záporných číslech a situace není udržitelná,“ uvedl ředitel Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

Organizace centrum provozuje od října a teď ho přesouvá do očkovacího centra Bohéma v Janáčkově divadle. Na výstavišti provedli do konce srpna přes 310 tisíc antigenních testů na koronavirus.

Reklama

Doporučované