Hlavní obsah

Už teď je pozdě. Aktivisté v Praze „pohřbili lidstvo“, aby politici vyhlásili stav klimatické nouze

Pohřeb za budoucnost.Video: Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Ekologičtí aktivisté nesli centrem Prahy rakev, aby upozornili na zhoršující se stav klimatu.

Článek

Pohřeb za budoucnost. Tak se jmenuje akce, kterou ve čtvrtek pořádal spolek Extinction Rebellion ČR – Rebelie proti vyhynutí. Jeho cílem bylo vyzvat pražské radní a poslance k vyhlášení stavu klimatické nouze.

„Již dvakrát jsme na magistrátu „zemřeli“ a tím žádali naše radní, aby vyhlásili stav klimatické krize. Zatím ale čekáme na reakci Prahy, která by byla v souladu s tím, co generální tajemník OSN Guterres označil jako nutnost, pokud se chceme vyhnout katastrofické budoucnosti, kde miliony budou umírat a trpět,“ vysvětlují pořadatelé, proč se rozhodli ve svých aktivitách pokračovat.

Akce měla podobu pohřebního průvodu centrem města k budově magistrátu, kde došlo k symbolickému pohřbu, následně se pochod vypravil k Poslanecké sněmovně.

„Zároveň se Poslanecká sněmovna odmítá o změnách klimatu vůbec bavit, znovu zamítla zařadit je na program jednání,“ stojí v prohlášení pořadatelů.

Z městských částí už vyhlásila stav klimatického ohrožení Praha 7 i Praha 6. Radnice hodlá zakázat jednorázové plasty na akcích, které pořádá, plánuje instalaci nabíjecích stanic pro elektromobily nebo rozmístění vodních prvků i na dětská hřiště.

Reklama

Doporučované