Hlavní obsah

V 78 letech dnes náhle zemřel divadelní dramaturg a pedagog Miroslav Plešák

Foto: Shutterstock.com

„Ilustrační foto.“

Reklama

V 78 letech dnes náhle zemřel divadelník a publicista Miroslav Plešák.

Článek

V 60. letech minulého století spoluzakládal časopis Index, od 70. let se věnoval především divadelní dramaturgii, po pádu komunistické totality také pedagogické práci na Janáčkově akademii múzických umění (JAMU) a dalších vysokých školách. O úmrtí Plešáka dnes informoval mluvčí JAMU Luboš Mareček.

Plešák se narodil v roce 1943 v Bzenci na Hodonínsku. Vystudoval divadelní vědu a český jazyk. Po většinu 70. a 80. let působil jako dramaturg divadla ve Zlíně, později jako dramaturg činohry Národního divadla v Brně. Spolupracoval s řadou uznávaných režisérů, v Brně například se Zdeňkem Kaločem na cyklu dramatizací Dostojevského a Zbyňkem Srbou na inscenacích české klasiky. V letech 2003 až 2006 byl uměleckým šéfem Městského divadla ve Zlíně.

Na brněnské divadelní fakultě Plešák působil od roku 1990, a to zejména jako pedagog herectví a později dramaturgie. Byl dlouholetým prorektorem JAMU. Redigoval některé publikace vydávané brněnskou akademií. V roce 2011 získal Cenu města Brna za přínos brněnské žurnalistice.

Ve zlínském divadle působil jako dramaturg 17 sezón, v letech 1972 až 1989. „Podepsán je pod více než stovkou inscenací a má zásluhy na mimořádných výsledcích, kterých zlínská scéna v tomto období dosáhla. V letech 2003 až 2008 byl uměleckým šéfem. Vděčíme mu za Studio Z, za velkou řadu osobností, které do Zlína přivedl, stál za slavným zájezdem se Smrtí Hippodamie do Lvova, ale i za cestou na festival do Lisabonu s inscenací Válka mezi rozmarýnem a majoránkou, otevřel cestu cyklům scénických čtení,“ uvedlo dnes zlínské divadlo na svém facebooku.

„Opakovaně hovořil o tom, že tvůrčí etapy ve Zlíně jsou jeho srdcovou záležitostí. Pravidelně k nám přiváděl studenty JAMU na naše festivaly Setkání Stretnutie i Zaráz, nevynechal skoro žádnou premiéru. Měl v sobě mimořádnou úctu k tradici, ale i odvahu a otevřenost k experimentu. Byl opravdovou a přitom neokázalou pamětí našeho divadla. Nikdy nepřestal a nepřestane být naším, zlínským,“ uvedlo divadlo.

Reklama

Doporučované