Hlavní obsah

V 81 letech zemřela lichtenštejnská kněžna Marie, rodačka z Prahy

Foto: Profimedia.cz

Kněžna Marie spolu se svým manželem Hansem Adamem II. na snímku z roku 2009 během oslav svátku Lichtenštejnska v hlavním městě Vaduz.

Reklama

Zdravotní stav kněžny se trvale zhoršil po středeční mozkové příhodě.

Článek

Ve věku 81 let zemřela lichtenštejnská kněžna Marie, manželka knížete Hanse Adama II., který je formálně panovníkem Lichtenštejnska. Pražská rodačka zemřela v sobotu v nemocnici ve švýcarském Grabsu, informovala agentura DPA.

Zdravotní stav kněžny se trvale zhoršil po středeční mozkové příhodě. Zesnula „pokojně a s velkou důvěrou v boha“ v kruhu rodiny, oznámil knížecí dvůr. Kněžna Marie byla známá svou sociální angažovaností a uměleckými sklony. V poslední době ale na veřejnosti vystupovala jen zřídka.

Kněžna Marie se narodila v roce 1940 jako čtvrté ze sedmi dětí v Praze. Její rodiče, hrabě Ferdinand Kinský ze Vchynic a Tetova a hraběnka Henrietta von Ledebur-Wicheln, museli po druhé světové válce utéci do Německa, kde Marie chodila do školy až do maturity a později, po jazykovém pobytu v Anglii, vystudovala reklamní grafiku na Mnichovské univerzitě.

V roce 1967 se Marie Aglaë Kinská ze Vchynic a Tetova provdala za Hanse Adama II. Svému choti, který se ujal vlády v roce 1984, porodila čtyři děti - syny Aloise, Maximiliana a Constantina a dceru Tatjanu. Po tři desetiletí stála kněžna Marie v čele lichtenštejnského Červeného kříže.

Lichtenštejnské knížectví, vklíněné mezi Rakousko a Švýcarsko, patří s rozlohou 160 kilometrů čtverečních a zhruba 39 000 obyvateli mezi nejmenší státy světa, ale je velmi bohaté. Jde o dědičnou konstituční monarchii, kde kníže může mimo jiné rozpustit vládu a parlament. Nyní 76letý kníže Hans Adam II. v srpnu 2004 předal pravomoci svému synovi Aloisovi.

Reklama

Související témata:

Doporučované